НОВИНИ

Реакции на световните лидери след ескалацията на напрежението между Израел и Хизбула

реакции световните лидери ескалацията напрежението израел хизбула
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 19.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Първите дипломати на Франция и САЩ призоваха днес в Париж всички заинтересовани страни "за деескалация в Близкия изток“, като заявиха, че са „силно обезпокоени“ в момент, когато атаките, насочени срещу Хизбула в Ливан и приписвани на Израел, засилват опасенията за пълномащабна война в региона, предаде Франс прес.

снимка: БТА

„Координираме усилията си, за да предадем послание за деескалация“, заяви френският външен министър Стефан Сежурне.

„Не искаме да виждаме ескалация от която и да е страна, която би усложнила още повече ситуацията“, изтъкна американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Двамата подчертаха необходимостта от намиране на дипломатическо решение на необявената война на израелско-ливанската граница.

„Съществува реален проблем, който трябва да бъде решен по отношение на Северен Израел и Южен Ливан“, заяви държавният секретар на САЩ, а френският външен министър посочи, че:

„Ливан няма да се възстанови от една тотална война“.

Президентът на САЩ Джо Байдън вярва, че все още може да се постигне дипломатическо решение на ескалиращото напрежение между Израел и Хизбула след поредицата от бомбени атентати с пейджъри и уоки-токита, заяви неговата говорителка.

„Той вярва, че това е постижимо“, заяви на брифинг прессекретарят Карин Жан-Пиер.

„Президентът продължава да вярва, че трябва да бъдем оптимисти и че дипломатическото решение е най-добрият начин“.

снимка: БТА

Британският външен министър Дейвид Лами изрази днес пред ливанския премиер Наджиб Микати "дълбоко безпокойство" по повод нарастващото напрежение в Ливан, след като атаките срещу "Хизбула" засилиха опасенията от пълномащабна война в региона, предаде Франс прес. Лами отново призова британските граждани да напуснат Ливан с аргумента, че "ситуацията може бързо да се влоши".

Хизбула обвини Израел за смъртоносните експлозии на комуникационни устройства, използвани от ливанското шиитско движение.

Френският президент призова за сдържаност в Ливан след вълната от взривове на комуникационни устройства. Еманюел Макрон проведе днес телефонни разговори с висши политически и военни лидери от Ливан, както и отделен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс, като се позова на Елисейския дворец. Според изявлението Макрон е отправил призив за сдържаност след вълната от взривове на комуникационни устройства в Ливан.

Френският президент е поискал от ливанските лидери да предадат послания на местните групировки, включително "Хизбула", за да се избегне по-нататъшна ескалация, добави Елисейският дворец на фона на опасенията от разширяване на войната в региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Доган: Дайте ми време да се адаптирам
Ахмед Доган: Дайте ми време да се адаптирам
Фирми пощенски кутии?
Фирми пощенски кутии?