НОВИНИ

"Сякаш всеки момент нещо в джоба ми ще избухне" - Ливан в плен на страх и гняв

Взаимен обстрел между Израел и Хизбула и заявка, че всички червени линии са прекрачени

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:31, 19.09.2024
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Взаимен обстрел между Израел и Хизбула и заявка, че всички червени линии са прекрачени. Такава е ситуацията към този час след двете вълни на координирани атаки срещу шиитската групировка.

Израелски военни самолети започнаха да прелитат ниско над ливанската столица Бейрут в момента, в който лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала правеше първото си обръщение след експлозиите на пейджъри и уоки-токита. Според него, Израел е обявил война, а това няма да бъде оставено без последствия.

Думите му отекваха докато над града се чуваха експлозии от израелските самолети, които преодоляваха звуковата бариера. И да припомним мащаба на атаката с взривени електронни устройства - Жертвите в Ливан вече са 37. Ранените са близо 4000, част от тях - в критично състояние.

Израелски изтребители преодоляват звуковата бариера над Бейрут в момента, в който лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала държи първата си реч след координираните атаки. Това е заявка за война, а отговорът ще бъде сериозен - посланието, което той отправи към Израел.

"С нападенията във вторник и сряда, нашият враг прекрачи всички червени линии, регулации и закони.Това беше сериозен удар за нас - както по отношение на сигурността, така и в човешки план. Това е безпрецедентна атака срещу Ливан. Обръщам се към Нетаняху, към Галант, към цялата им армия - вашите граждани от севера няма могат да се върнат по домовете си", заяви шейх Хасан Насрала, лидер на Хизбула.

По-мощни и по-смъртоносни се оказаха експлозиите с уоки-токита, които последваха взривовете на пейджъри от вторник. Още преди жителите на Бейрут да са се отърсили от шока след първите взривове последва нова атака.

Твърди се, че избухналите вчера уоки-токита на членове на Хизбула, са купени преди 5 месеца и са японски. От компанията-производител заявиха, че са спрели този модел още преди 10 години, както и че батериите, които са използвани за него, също вече не могат да се открият на пазара.

Страх, гняв и объркване царят сред ливанците:

"Разбира се, че се страхуваме, кой не би се страхувал в подобна ситуация? Хиляди хора пострадаха само за два дни. Вече никой не е в безопасност, никой не иска да използва телефона си. Аз оставих моя - не искам да го нося в мен", каза Мустафа Сибай, жител на Бейрут.

"Много съм притеснен, сякаш всеки миг нещо в джоба ми ще избухне. Това вече не е само наш проблем - това е международна криза. Вярвам, че Израел и Съединените щати стоят зад всичко това. А ние сме просто косвени жертви", разказа Имад Сафа, жител на Бейрут.

А от Тел Авив обявиха начало на втори етап от войната. Фокусът се насочва на север, а по границата с Ливан вече са дислоцирани танкове и войски.

"Започваме нова фаза от войната и трябва да се адаптираме. Трябва да пазим въздушното си пространство, защото тук става дума за по-силни хора - това не са Хамас. Това е нещо друго и трябва да сме подобаващо подготвени и да не забравяме с кого си имаме работа. Войната изисква кураж, целеустременост и търпение", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

През целия ден Израел и Хизбула си разменяха удари. Израелските сили поразиха позиции на шиитската групировка в Ливан. А дрон на Хизбула наруши въздушното пространство в северната част на Израел. Френският президент Еманюел Макрон призова и двете страни в конфликта да се въздържат от допълнителна ескалация и да направят всичко възможно да избегнат война. Ескалацията на напрежението в Близкия изток поставя под въпрос и дипломатическите усилия за постигане на примирие в ивицата Газа, където вече близо година тече пълномащабна война.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Сиела норма": Хартията за машинния вот не съответства на принтерите, ЦИК отричат (ОБЗОР)
"Сиела норма": Хартията за машинния вот не съответства на принтерите, ЦИК отричат (ОБЗОР)
Състезатели от над 30 държави ще участват на международен турнир по бадминтон в София
Състезатели от над 30 държави ще участват на международен турнир по бадминтон в София