НОВИНИ

Фирми пощенски кутии?

Още въпроси около регистрацията на българската фирма

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:54, 19.09.2024
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Оказва се, че цяла система от регистри разкрива любопитни детайли за регистрираната в България фирма и нейния собственик. Така например за експертите е загадка как дружеството на чужденец, който най-вероятно никога не е стъпвал в България, има банкова сметка, без приложено към документите пълномощно. И още - според експерти такъв тип фирми често се използват за доставки на технологии за страни, поставени под санкции.

Адвокат Илонка Райчинова е начело на кантора, в която работят адвокати и икономисти с дългогодишен опит на национално и международно ниво. Само с няколко кликвания в Търговския регистър разбира, че собственикът на фирмата дори веднъж не е посещавал България - страната, в която има собствено дружество.

"Защото дори образецът от подпис, за да бъде регистрирано търговското дружество, е направен пред консула ни в Осло от това лице. Той не е идвал в България, за да подпише пред български нотариус", обясни Райчинова.

И тук идва може би най-странният факт - норвежецът не е идвал в България, но фирмата му има банкова сметка. Вносител на капитала е българин.

"Това е много странно, защото, ако вие се опитате да регистрирате дружество на чуждестранно лице в България, с чуждестранен управител, дори да има български и чуждестранен управител, банките отказват, както в момента и българин дори да има имот и втори настоящ адрес в европейска държава трудно може да се откриете банкова сметка", посочи Илонка Райчинова.

Дружеството е регистрирано у нас чрез адвокат, но пълномощно не е качено в Търговския регистър, въпреки че такъв документ се изисква. Дали това не е например техническа грешка не е ясно, но такова пълномощно липсва дори при декларирането на отчетите на фирмата за две години, през които са завъртени милиони.

"През едната година са влезли 1 милион и 355 000 лева, следващата година съответно са направени разходи, след това са заплащани. Сега дружеството е на загуба и ние не откриваме никаква друга операция или сделка, която е извършена", каза адвокат Райчинова.

Това не са единствените странни детайли, които правят впечатление за въпросната фирма. Дали тя има някаква връзка с компрометираните пейджъри - очаква се службите да отговорят. Експертите обаче смятат, че фирми като тази често се използват от страни с наложени санкции или от различни криминални структури.

"Това, което на пръв поглед прави впечатление, че вероятно българската фирма вероятно е обвивка, т.е. една от фирмите, през които се минава, за да се скрият следите", смята Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

"Такива компании Иран и други държави под санкции използват постоянно за снабдяване и за достъп до технологии най-вече и ресурси, по които нямат нормален път заради международните санкции. През годините обаче Иран разви много сложна мрежа от подобни компании, които са базирани навсякъде по света, но можем да отчетем три района, които са изключително важни за тези доставки на Техеран. Това е Балканският полуостров, Централна Европа и Латинска Америка", посочи Руслан Трад - анализатор към Атлантически съвет.

"Аз не знам дали е свързана с терористична дейност, но тази фирма за мен е моето мнение е, че тя е създадена, по-скоро бих казала, пощенска кутия да преминат тези пари. Може би тези устройства никога не са влизали на територията на страната, но парите са минали тук, за да създадат легитимност на цялата операция", обясни Илонка Райчинова - адвокат.

За собственика се знае малко и все още няма ясен отговор защо му е била нужна фирма в България.

"Често се ползват хора най-често - или хора, които имат нужда от пари, или хора, които са свързани на оперативно ниво с дадена организация. Много често и двата типа се обвързват и с криминални структури на местно ниво, така например Иран често контактува с източноевропейски криминални структури, за да извършва наблюдение и нападение над опонентите на режима в Техеран", каза Руслан Трад - анализатор към Атлантически съвет.

"Това, което прави впечатление от това, което мина, че той не изглежда норвежец, може би е учил там, има такива основания, но нека видим какво ще се случи в едно разследване", посочи Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

Поредица от странни детайли и експертни анализи, които правят въпросите още повече. Очакват се отговорите

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на световните лидери след ескалацията на напрежението между Израел и Хизбула
Реакции на световните лидери след ескалацията на напрежението между Израел и Хизбула
Спортни новини 19.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 19.09.2024 г., 20:50 ч.