Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Янаки Стоилов: Призовавам парламента да приеме актуализацията на бюджета

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 20.08.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Политика
Слушай новината

Призовавам парламента най-после да приеме поне един закон - този пакет за актуализация на държавния бюджет. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

"Връчването на третия мандат е най-конфликтната и финална фаза на този процес по връчването на мандатите за съставяне на правителство при него е определен както срокът, в който трябва президентът да предостави мандата на избрана от него парламентарна група - 7-дневен и в същия срок да се върне мандата като успешно или неуспешно реализиран", обясни проф. Стоилов.

Относно проверките в затворите служебният министър на правосъдието каза, че е установено, че стандартът на българския затворник е "доста висок".

"Проблемът има две страни - и двете заслужават значително внимание - едната се отнася до обществените поръчки, за това до колко рационално се използват влаганите средства, тъй като там отиват голяма част от най-големите ресурси, които се отделят в рамките на бюджета на министерството на правосъдието", каза Янаки Стоилов.

Близки на убитата Кристин от Сотиря настояват за промени в НПК

Той коментира и казуса с намалената присъда на убиеца на 7-годишно момиче от Сотиря.

"Бабата и дядото на момичето изразиха тревога дали няма много бързо да бъде облекчена присъдата на момчето, за което това не е първата криминална проява. Аз им обясних, че преди да изтекат 20 години не може да бъде направено искане за смекчаване на тази присъда", каза Стоилов.

"Смятам, че един от недостатъците на нашата съдебна система е, че тя невинаги достатъчно добре и на достъпен език обяснява своите практики. Съдебната власт трябва да обяснява своите актове, така че хората да разберат какво означава това и защо е постановено едно решение", продължи той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел в Москва: Последна среща на канцлера с президента Путин
Меркел в Москва: Последна среща на канцлера с президента Путин
Ограничени са пожарите над Югово
Ограничени са пожарите над Югово