НОВИНИ

Робот дезинфекцира COVID отделения

Стела Илиева
от Стела Илиева
07:32, 20.08.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Регионални
Слушай новината

България получи втори робот за COVID дезинфекция от Европейския съюз. Този път роботът е предназначен за столичната болница "Проф. Иван Киров". В бюджета на ЕС са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19.

15-минути - толкова време е нужно на робота да дезинфекцира една болнична стая. Столичната болница "Проф. Иван Киров" е второто лечебно заведение в страната, което получава дезинфекциращия робот. Той е на стойност около 60 000 евро.

"Ние сме особено щастливи, защото за нас това е много належащо, важно", каза изпълнителният директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" доц. д-р Татяна Червенякова.

"Ще улесни, защото не е само санитарките, както мият, се дезинфекцира и в същевременно ултравиолетовите лъчи обеззаразяват помещението", каза реаниматор в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" д-р Стамболиев.

С едно зареждане машината може да почисти над 18 помещения.

"Залагат се определени дезинфекционни точки и когато роботът влезе в съответното помещение, той се задържа определено време на всяка дезинфекционна точка, след това се мести на следващата и когато ги обходи всички, дезинфекцията на даденото помещение е готова", каза представителят на фирмата дистрибутор Момчил Кръстев.

С помощта на ултравиолетова светлина, освен COVID-19, той унищожава и множество други патогени, като предотвратява вътреболнични инфекции.

"Смятаме, че много повече български болници трябва да имат тази технология, за да им помогнем в борбата и с COVID-19, или срещу COVID-19, и с вътреболничните инфекции, които наистина са сериозен проблем и понякога са много упорити", каза представителят на фирмата дистрибутор Момчил Кръстев.

Следващата седмица се очаква доставка на още два робота за болници във Варна и в Бургас.

Репортер: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът, отправил заплаха към Капитолия, е изпълчвал в интернет случващото се
Мъжът, отправил заплаха към Капитолия, е изпълчвал в интернет случващото се
В Русе правят проверки на нощните заведения и местата за хранене
В Русе правят проверки на нощните заведения и местата за хранене