НОВИНИ

АТВ-та разрушават пясъчните дюни на Шофьорския плаж край Созопол

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 19.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

АТВ-та разрушават пясъчните дюни на Шофьорския плаж край Созопол. За това сигнализират летовници, които се натъкнали на следите им по плажа. Оказва се обаче, че нарушителите трудно могат да бъдат глобени от органите на реда.

В това състояние намира пясъка на Шофьорския плаж преди дни Теодора Пройнова от Сливен, която всяка година прекарва лятната си почивка на ивицата.

"Идвайки на плаж се натъкнахме на дълбоки следи, вероятно от грайфери на АТВ-та. Следите са много навътре в плажа. По мои подозрения тук се извършват някакви гонки нощем, защото същите следи видяхме и на плаж Аркутино, няколко дни по-рано", сподели Теодора Пройнова.

Шофьорският плаж е сред малкото останали диви ивици у нас. Попада в защитената местност Алепу и в природна забележителност "Пясъчни дюни".

На няколко места на плажа са поставени табели, на които ясно е изписано, че е забранено преминаването на превозни средства. Именно покрай такава табела са минали и нарушителите.

В регионална екоинспекция няма подаден официален сигнал за разрушаване на дюните. От инспекцията обясниха още, че трудно могат да бъдат установени нарушителите.

"Когато не се присъства по време на извършване на нарушението, трудно може, невъзможно е бих казала, да се установи кой е нарушителят, както и да се предприемат административни мерки срещу него", заяви Елена Паспалева, експерт в РИОСВ-Бургас.

Летовници сигнализират и за още нарушения с превозни средства на плажа, но този път по вода. Джетове карат опасно близо до туристите, които се къпят в морето. Случаят е от плаж Корал.

"Веднага изпратих служител на място да установи кой е собственикът на джета. И в момента предстои налагането на санкция на собственика на джета. За съжаление санкцията е малка - 50 лева", каза още капитан Александър Илиев, директор на Дирекция "Морска администрация"-Бургас.

И в този случай, ако инспекторите не установят нарушението в момента или не получат съдействие от свидетели, нарушителите се разминават с глобите.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурите тръгват нагоре и ще достигнат 32 градуса
Температурите тръгват нагоре и ще достигнат 32 градуса
Учениците в САЩ се връщат в клас при строги правила
Учениците в САЩ се връщат в клас при строги правила