НОВИНИ

Началникът на НСО: Службата не е укривала записи с полицейско насилие

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:54, 19.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Началникът на НСО заяви, че службата не е укривала кадри или записи с полицейско насилие при миналогодишните протести. Според Емил Тонев няма записи от втора камера на случилото се зад колоните на Министерския съвет на 10 юли миналата година.

Националната служба за охрана не е укривала кадри и записи с полицейско насилие при миналогодишните протести. Това заяви началникът на НСО, който днес беше изслушан в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност. Според Емил Тонев няма записи от втора камера на случилото се зад колоните на Министерския съвет на 10 юли миналата година.

Началникът на НСО заяви пред медиите, че от СДВР са поискали кадрите от камерата близо седмица след вечерта на 10 юли миналата година. Те са предали единственият запис, с който разполагат още същия следобед. Увери, че не е бил манипулиран в службата.

"Това, което е поискано от СДВР, това сме предали. Не съм укривал нищо, имам документи, с които мога да го докажа. Нямаме повече записи от тази дата", каза началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

"Те са две камери. Така че тия опити за словесни еквилибристики няма как минат нещата. Той вътре в комисията каза, че вторият запис не съществува към момента. Колко е вярно ще видим. Аз съм скептичен по темата", заяви народният представител от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов.

Защо след вътрешната проверка са били наказани само четирима полицаи - отговори бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

"Никога сам министърът, или главният секретар, или директорът на СДВР не прави никога еднолично дисциплинарна проверка. Тя се прави от комисия", каза народният представител от ГЕРБ Христо Терзийски.

По време на заседанието стана ясно, че "Има такъв народ" подготвя законопроект за промяна на Закона за НСО. Предлага се право на охрана да имат само "тримата големи" - президентът, премиерът и председателя на парламента. Според предложенията трябва да бъде редуциран кръгът от лица, които са под охраната на НСО, но и на тези, които ползват специализиран транспорт.

Ива Митева: НСО да охранява само "тримата големи" и членовете на КС

"Главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента. В момента той се охранява по Закона за защита на лицата. Там предлагаме отмяна на тази възможност, отмяна на възможността и в МВР и остава само за ползване на специализиран транспорт по Закона за националната служба за охрана", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

Главният прокурор на изслушването в правната комисия заяви, че не се притеснява за сигурността си.

"Знам защо ме охраняват по отношение на препоръки на много служби. Знам, не се притеснявам. В случай, че вие сте НС, промените законите, аз нямам проблем, държавата ми плаща сериозна заплата. Може би ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна фирма да го охранява", каза Гешев

"Благодаря ви за признанието за това, че получавате сериозна заплата", каза депутат.

"Ако има такива основания, разбира се", каза Гешев.

Началникът на НСО трябваше да отговори пред Комисията за контрол над службите за сигурност кои са хората, които службата охранява, на какво основание и колко струва това на държавата. Тази информация обаче бе изнесена при закрити врата. Николай Хаджигенов обаче разкри няколко детайла.

"Предходният председател на събранието до 16 юли е ползвал охрана и кола, т.е. до изборите, госпожа Караянчева. Любопитно защо. Разбрахме, че патриархът на православната църква се охранява от 1964 г ползва кола и аз попитах защо. Не получих отговор", каза Хаджигенов.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" подготвят също законопроект за редуциране на охраняваните от НСО хора, който прилича на този на "Има такъв народ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикантът Васил Гюров спаси давещи се баща и син
Музикантът Васил Гюров спаси давещи се баща и син
Бербатов: Изпълнителният комитет няма кворум, сега съдът е на ход
Бербатов: Изпълнителният комитет няма кворум, сега съдът е на ход