НОВИНИ

Как новите противоепидемични мерки ще засегнат бизнеса

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:40, 19.08.2021
Чете се за: 04:50 мин.
Общество
Слушай новината

Здравният министър издаде заповед с нови ограничителни мерки. Считано от утре ръководителите на всички администрации трябва да организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала и да осигурят плаващо работно време.

За някои обекти и мероприятия отпада ограничението за използване на 50% от капацитета им. Това ще става само ако персоналът и посетителите са ваксинирани или преболедували, или имат отрицателен PCR тест. Контролът на тези места ще се осъществява от регионалните здравни инспекции.

Здравните власти уверяват, че в разгара на четвъртата вълна предпазните мерки срещу разпространението на вируса трябва да важат на национално ниво. От ограниченията ще зависят и икономическите мерки за подпомагане на засегнатите бизнеси.

Христо Костов е собственик на заведение. Досега е загубил около половината от персонала си заради пандемията. Смята, че следващо евентуално затваряне или затягане на мерки може да бъде пагубно за бизнеса му.

"Възстановяването ни отнема години за това, което загубихме за няколко месеца, в които бяхме затворени", разказва той.

Христо отчита непрекъснато увеличаване на разходите, което затруднява работата още повече.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев не е определящо мястото за риска, а поведението ни независимо къде се намираме. Ключовото е доколко се спазват мерките там.

Новите мерки предвиждат без ограничения в капацитета да работят местата, чиито служители са имунизирани или преболедували, както и да допускат само клиенти, които са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR тест за последните 72 часа, уточни Стойчо Кацаров. Нормативно това все още не е регламентирано и не е ясно кой ще осъществява контрола на посетителите. Това трябва да бъде разписано в заповедта.

"Това че там присъстват само ваксинирани хора или хора с отрицателен PCR или хора, които са боледували през последните 6 месеца, всъщност означава, че от епидемиологична гледна точка, рискът от разпространение е минимален", каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Той увери, че каквато и ограничителна мярка да бъде наложена по отношение на действащи стопански субекти, тя ще бъде съпроводена незабавно с подкрепа и обезщетение за хората, чиито работа или бизнес са засегнати.

Днес министърът на икономиката Кирил Петков обсъди с работодателски и браншови организации финансови мерки за преодоляване на кризата, породена от пандемията.

"Първата и най-важна мярка е да имаме бюджет, така че когато се затвори нечий бизнес, поне да има някаква компенсация и мярка като 60:40, да има предвидимост, че ще остане поне до края на годината", уточни Петков.

У нас в момента се наблюдава най-висока заболеваемост при хората между 20 и 40 години. Според главния държавен здравен инспектор това се дължи на характеристиките на Делта варианта.

"Като тежест все пак този Делта вариант, като че ли е малко по-лек от другите, но поради това, че засяга много хора това няма да се усети. За болниците натискът пак ще е същият", заяви доц. Ангел Кунчев.

Към днешна дата данните на единния информационен портал показват, че хоспитализираните са 2001, 174 са в интензивни отделения.

"Драмата не е в броя на заразените хора, драмата е в броя на заетите медицински легла. Ние не можем да допуснем ситуация, в която нямаме легла, а имаме болни, които се нуждаят от болнично лечение. Това няма да го допуснем", подчерта министър Кацаров.

Според главния държавен здравен инспектор, макар и трудно, здравната система може да се справи при заетост на 6000 - 8000 болнични легла. Ако се стигне до превишаване на 9000 хоспитализирани, лекарите ще се изправят пред сериозни проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Изпълнителният комитет няма кворум, сега съдът е на ход
Бербатов: Изпълнителният комитет няма кворум, сега съдът е на ход
Реформа на МВР предлагат от синдикалната федерация на служителите в министерството
Реформа на МВР предлагат от синдикалната федерация на служителите в министерството