НОВИНИ

Намаляват с 10% разходите за министерски персонал догодина

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 19.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

С 10% ще бъдат намалени разходите на министерствата за персонал догодина. Това обяви служебният финансов министър Асен Василев, който беше изслушан на комисии в Народното събрание. Целта е депутатите да си съставят мнение, за да могат до дни да гласуват актуализация на тазгодишния бюджет.

Три са основните пера от допълнителни разходи за следващата година, заради които се налага спешна актуализация на бюджета - допълнителни пари за посрещане на последиците от пандемията, за укрепване на държавните граници заради кризата в Афганистан и за подпомагане на бизнеса.

"Актуализацията, която служебният кабинет предлага, е за посрещане на най-неотложните разходи до края на годината, за да можем стабилно да завършим годината", заяви служебният финансов министър Асен Василев.

За да бъдат направени разходите, служебният министър е заложил на допълнителни приходи, които ще дойдат по две линии - едната е нарастването на инфлацията, което ще увеличи косвените данъци, а другата е повишената събираемост от страна на НАП.

"Тази година само за ковид мерки, избори и социални мерки сме похарчили 2,3 млрд. и ще похарчим още, ако мине актуализацията около 1,3 млрд.", допълни Василев.

"Общата сума, с която искаме увеличение на бюджета, е от порядъка на 334 млн. лева, 134 млн. лева за увеличение на бюджета на НЗОК и 200 млн. към бюджета на министерството, като не малка част от тях са също за бюджета на НЗОК", обясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Голяма част от средствата, които са заложени в актуализацията на сегашния бюджет, е за покриване на разходите за пенсии.

"С предложените изменения увеличение на пенсиите ще получат всички 2 800 000 български пенсионери, като средното увеличение ще бъде 64 лева", заяви Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

Сред големите проблеми пред финансовото министерство остават обаче планираните разходи, които ведомството трябва да разплаща. Министърът се затрудни да отговори на въпрос на депутати относно това колко пари дължи държавата на бизнеса.

"Бих искал да мога да ви отговоря напълно, но не мога, защото всички контролни функции на тази държава са изключени, всички до една", каза министър Василев.

Очаква се до дни актуализацията на държавния бюджет за тази година да бъде гласувана за първо четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха трафикант на сирийци край Пловдив
Задържаха трафикант на сирийци край Пловдив
Музикантът Васил Гюров спаси давещи се баща и син
Музикантът Васил Гюров спаси давещи се баща и син