НОВИНИ

Учениците в САЩ се връщат в клас при строги правила

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:28, 19.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
САЩ
Слушай новината

В САЩ новата Ковид вълна стана причина за въвеждане на строги правила за учениците при връщането им в класните стаи.

Болните в страната през последните 12 дни са над 100 000 на ден. По-висок е и броят на заразените с коронавирус деца, които са в болница - те са над 1800.

В това училище във Флорида с радост посрещат децата след лятната ваканция. В последните 18 дни в САЩ беше отбелязан рекорд по заболеваемост от Ковид с много по-висок от досегашния дневен ръст и 2 милиона новозаразени.

Но въпросът е не дали, а при какви мерки учениците да се върнат в клас. В много то щатите се възобновяват присъствено не само часовете, но и занималните и тренировките, разказа за "По света и у нас" Доротея Кадра - директор на българското училище във Вашингтон, за което ще важат същите правила.

"В щатите Мериленд и Вирджиния ще е задължително изискването за носене на маски във всички училищни сгради и в училищните автобуси за всички, независимо дали са ваксинирани или не. Учители и персонал ще трябва да представят доказателство за пълна ваксинация, ако им е направена такава. Ако пък не, защото не е задължително, ще им се правят тестове", каза Доротея Кадра.

По желание на родителите, децата до 12 години ще бъдат тествани на случаен принцип в училище. Тестовете за учители, служители и ученици ще се плащат от училищните окръзи. В САЩ има 12 000 такива окръга и всеки от тях определя правилата. Родителите са задължени и да информират, ако детето им е имало контакти със заразени, а при проявени симптоми ученикът ще е под карантина 10 дни.

"Много училища използваха лятото, за да подобрят системите си за климатизация. Трябва да сме отговорни към здравето на всички и да спазваме мерките, но за децата присъствието в училище е несравнимо по - пълноценно и полезно. Децата вече са свикнали и ще се справят. За тях е важно да са в училищна среда, да са сред съучениците си и да имат възможност за игра и да изразходват енергия през междучасията", обяснява Доротея Кадра.

Ваксинирани с поне една доза срещу ковид са над 70% от пълнолетните американци. Ваксинацията на деца, родители и преподаватели се насърчава, но не е задължителна, с изключение на щата Калифорния, който въведе задължителна имунизация на учителите. Мерките са различни и във всеки щат. Във Флорида губернаторът забрани задължителните маски в училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АТВ-та разрушават пясъчните дюни на Шофьорския плаж край Созопол
АТВ-та разрушават пясъчните дюни на Шофьорския плаж край Созопол
Афганистанец в Германия: Не знам дали отново ще видя близките си
Афганистанец в Германия: Не знам дали отново ще видя близките си