НОВИНИ

Операта "Каменният пир" открива Моцартовия фестивал в Правец

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:13, 19.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер в Правец започва 17-ото издание на Моцартовия фестивал. Началото ще бъде дадено със световната премиера на камерната опера "Каменният пир" на композитора Албена Петрович-Врачанска, по либрето на писателя Яна Букова. Спектакълът ще се играе от артисти на Старозагорската опера, под режисурата на Огнян Драганов.

"Каменният пир" започва там, където завършва операта "Дон Жуан" на Моцарт. Какво наказание заслужава един консуматор, един човек, чиято страст разрушава с еднаква сила и другите и самия него? Как звучи съвременният образ на вечния прелъстител? Това са въпросите, които писателката поставя като център на либретото, а композиторката облича в музика.

"Има мелодия, почитателите на класическия оперен жанр, на историческата опера, могат да намерят нещо за ухото, нещо за сърцето, в същото време употребявам най-различни съвременни композиционни техники, които са лично мое откритие или, така да се каже, малко вдъхновение от постмодернизма", обяснява Албена Петрович-Врачанска.

Артистите от Старозагорската опера вече са се срещали с музикалния и сценичен език на композиторката. Режисьорът Огнян Драганов има афинитет към камерния жанр, защото в него се работи много по-фино с детайлите в партитурата и либретото.

"В самото произведение се среща миналото и бъдещето - имаме фигури от миналото, имаме и обединителни фигури - четири Немезиди, които искат да накажат Дон Жуан, да направят хюбрис, на гръцки - наказание в името на боговете. И всъщност в този застинал свят, в който, като че ли всичко е в безвремие, се развива нашата драма", разказва Драганов.

В съвременното продължение на безсмъртната творба на Моцарт хищникът и жертвите му си разменят местата. Финалното възмездие за героя съвсем логично идва от жени, неподвластни на неговия неустоим чар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скок на новите случаи на COVID-19 и в Република Северна Македония
Скок на новите случаи на COVID-19 и в Република Северна Македония
Вицешампион по шах на 6 години: Велислав е сред първите в ЕС
Вицешампион по шах на 6 години: Велислав е сред първите в ЕС