НОВИНИ

Йоана Илиева ще дебютира на олимпийската сцена след по-малко от седмица

Най-добрата българска сабльорка вече пристигна в Париж и започна тренировки

йоана илиева спечели квота турнира фехтовка олимпийските игри париж
Снимка: БФ Фехтовка
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:27, 23.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Йоана Илиева, най-добрата българска сабльорка и бронзова медалистка от Световното първенство по фехтовка през 2023 година, ще дебютира на олимпийската сцена на 29 юли. В Париж тя ще спори за медалите на сабя жени индивидуално под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов. Вчера Илиева пристигна с треньора си в Париж като част от втората група български.олимпийци, а днес започна тренировки.

В момента Илиева е под номер 9 в световната ранглиста, а специалистите очакват от нея силно представяне. „Йоана Илиева би могла да донесе на България първия й олимпийски медал във фехтовката“, пишат от Международната федерация по фехтовка в представянето на най-добрите шест сабльорки, които ще участват в Олимпийския турнир. „Тя спечели бронзов медал от световното първенство за жени на сабя през 2023 година“.

От Българска федерация по фехтовка очакват Илиева да покаже най-добрата си игра в Париж. През последните години тя е неизменна част от световния елит в този спорт и мястото й сред призьорките в Париж би било напълно заслужено.

Турнирът на сабя жени ще се проведе в емблематичната зала „Гран Пале“, която приюти Световното първенство по фехтовка през 2010 година. На 28 юли основните претендентки за олимпийското злато редом с Йоана ще бъдат:

Номер 1 в световната ранглиста Мисаки Емура от Япония, която спечели световните титли на сабя индивидуално през 2022 и 2023 година.

Номер 2 в световната ранглиста Сара Балсер от Франция. През миналата година тя спечели Годишната награда на Международната федерация по фехтовка за най-добра състезателка за 2023 за спечелените 4 индивидуални титли в турнири, валидни за Световната купа.

Номер 4 в световната ранглиста Лусиа-Мартин Португуес от Испания, която се надява да спечели втори олимпийски медал за страната си от фехтовката след бронза на Луис Абахо на шпага мъже през 2008 година.

Номер 5 в световната ранглиста Манон-Апити Брюне от Франция. Сабльорката спечели бронзов медал на олимпийските игри в Токио през 2021 г.

Номер 6 в световната ранглиста Олга Харлан от Украйна. Тя може да стане втората жена в историята, печелила три медала в индивидуалната надпревара на олимпийски игри след бронза в Лондон през 2012 и в Рио де Жанейро през 2016 г.

Номер 7 в световната ранглиста Теодора Гонтура от Гърция, която спечели бронзов медал на Световното първенство през 2023 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Благодарим за невероятната помощ": Изпращат екипите от Испания и Чехия, помогнали в борбата с пожарите
"Благодарим за невероятната помощ": Изпращат екипите от Испания и Чехия, помогнали в борбата с пожарите
Пет населени места в община Сунгурларе минаха на воден режим
Пет населени места в община Сунгурларе минаха на воден режим