НОВИНИ

Йохан-Дитрих Вьорнер пред БНТ: Няма пречка България да стане член на Европейската космическа агенция

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:49, 15.08.2023
Чете се за: 05:22 мин.
Европа
Слушай новината

България има силни играчи в космическата индустрия и няма пречка да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция. Оценката е на бившия директор на агенцията Йохан-Дитрих Вьорнер, който даде специално интервю за БНТ. Той е разговарял вчера по темата с вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Вьорнер е член на надзорния съвет на компанията "Ендуросат", по чиято покана е в София.

Йохан-Дитрих Вьорнер е бил генерален директор на Европейската космическа агенция в продължение на шест години (2015 - 2021), сега е президент на Acatech, Германската академия на науките и инженерството. Бил е начело на Изпълнителния съвет на Германския аерокосмически център до 2015 година. Сега е в София като лектор в рамките на програмата "Космически предизвикателства 2023", организирана от "Ендуросат".

Йохан-Дитрих Вьорнер познава отлично космическата индустрия. Шест години е начело на Европейската космическа агенция, преди това ръководи Германския аерокосмически център. За трети път е в България като лектор в образователната програма за младежи "Космически предизвикателства".

"България не е малка страна, а голяма, дори много голяма страна, от моя гледна точка - и то важна страна. Моята кариера, например, никога не е била подчинена на план. Аз просто се втурвах, когато се отвореше възможност. "Скачах" на следващата позиция. Възхищението от космоса е много добра основа за развитие, ако младите хора се вълнуват от космоса, нека да работят усилено в тази посока", каза Йохан-Дитрих Вьорнер, бивш ген. директор на Европейската космическа агенция.

България има споразумение с ЕКА за кооперираща страна от миналата година, но все още не е пълноправен член на организацията.

"Имал съм няколко срещи с вашия президент по тази тема. Имах среща с Мария Габриел. Предимствата да си част от ЕКА са, че в нея членуват 22 страни и това означава, че си част от голяма мрежа и от мисии, които една страна самостоятелно не може да си позволи. Една страна сама не може да осъществи мисия до Луната. Но заедно можем", каза Йохан-Дитрих Вьорнер.

Познава Мария Габриел от работата ѝ като еврокомисар:

"Убеден съм, че тя ще направи всичко по силите си, за да даде тласък на развитието на иновациите във вашата страна, заедно с другите министерства. Ето защо съм не просто оптимист, а реалист, че бъдещето е тук и ще вървите напред. В ЕКА всяка страна решава какви средства да инвестира... Наблюденията ми върху България през последните години показват, че тя има много силна индустрия, имате някои много силни играчи в Космоса, като "Ендуросат". Не виждам никакви пречки за това да станете член на ЕКА."

Един важен урок, който според него не само младите космически кадети, но и Европа трябва да научи:

"Провалът не е нещо, от което трябва да се боите, провалът е нещо, което се случва и когато паднеш, трябва да се изправиш отново, един път повече, отколкото си паднал. Това е решението."

БНТ: Но провалът беше ли приемлив, докато бяхте генерален директор на ЕКА?

- "Беше трудно, разбира се. когато си генерален директор и допуснеш провал, тогава всички страни-членки посочват теб като виновник за провала. В Европа все още имаме неподходящ подход към възприемане на провала като път напред. В САЩ нещата са съвсем различни. Мога да ви дам пример с Илън Мъск и неговия трети опит да приводни своята ракета на малка лодка. той претърпя провал веднъж, претърпя провал втори път, провали се и трети път. тогава германски вестник написа: "Фалкън 9 се провали отново", а в американските вестници написаха: "Фалкън 9 почти се приземи". А самият Илън Мъск каза: "Непредвидено събитие. Корабът е невредим. Предстоят минимални поправки. Какъв вълнуващ ден!" Ето на това трябва да се научим!"

В рамките на програмата космически кадети от пет страни ще продължат да се срещат с някои от големите умове на космическата индустрия и един ден може сами да станат като тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив представя новото си попълнение Ивелин Попов в сряда
Ботев Пловдив представя новото си попълнение Ивелин Попов в сряда
Изабелла Шиникова и Юлия Стаматова постигнаха победи на турнир по тенис във Върнячка Баня
Изабелла Шиникова и Юлия Стаматова постигнаха победи на турнир по тенис във Върнячка Баня