НОВИНИ

Златни и бронзови медали за български младежи на олимпиада по география в Индонезия

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:24, 15.08.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

България спечели два златни и два бронзови медала на международната олимпиада по география в Бандунг, Индонезия. Младежите ни се състезаваха в конкуренция с още около 200 участници от 46 държави. Те преминаха през тест, работа на терен и мултимедиен изпит. С този успех България се нарежда сред първите 5 най-добри държави в света.

Това е най-силното ни представяне от 20 години насам на тази олимпиада.

"Във всеки момент, дори когато ми беше трудно, намирах причина да продължа, защото знам, че вече съм изминал много стъпки преди това и определено не е моментът да се откажа", каза Михаил Паскалев, Математическата гимназия „Петър Берон“, Варна.

"На мен лично това ми беше първа година и не знаех дали ще се справя, но съм радостен в крайна сметка, че успях", каза Александър Илиев, СМГ „Паисий Хилендарски“, София.

Изпитанията били като за олимпийци. А в комбинация и със силната конкуренция изкачването на почетната стълбичка било още по-голямо предизвикателство.

"Това са над 40 държави, всички са супер интензивно подготвени хора, които дори изучават география на английски език, т.е. те може да имат много повече знания, много по-лесно могат да се справят с материала", разказа Денис Урумов, 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София.

"САЩ, Канада, Бразилия, Япония, Австралия - не просто да се срещнеш с тях, да ги победиш и това е невероятно изживяване за децата", каза Даниел Христов, учител в НПМГ "Акад. Любомир Чакалов", София.

"Теренната работа винаги е най-трудна, не защото подготовката ни е слаба, а по-скоро защото това е изключително различен тест, който изпитва по много специфичен начин географските умения и компетентности, които трябва да развием", добави Атанас Иванов, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София.

"Има един доста нашумял филм. Имаше кадър от него и имаше въпрос да направят анализ на ландшафта в определената сцена, какъв тип почва са, как са се формирали. Те се справиха безупречно", разказа още доц. д-р Димитър Желев, преподавател в СУ „Климент Охридски".

За тях Индонезия вече няма да е просто далечна точка на глобуса, а мястото, където със знанията си завоюваха медали и прославиха България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кадетите ни по джудо проведоха лагер в Турция преди световното първенство
Кадетите ни по джудо проведоха лагер в Турция преди световното първенство
Шумът на парите
Шумът на парите