НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Преходните обекти се изпълняват, не плащаме за некачествени ремонти

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 17.05.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Качеството на ремонтите е ахилесова пета на всички, не само на моето управление или на София. Големият проблем, към който апелирам, е капацитетът на всички строителни компании. Обществените поръчки се изпълняват по закон, има закон, той трябва да се спазва. Това заяви в "Денят започва" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че има непрекъснати проверки. Не казвам,че всичко е направено перфектно, но контролът на качеството е сериозен, допълни Фандъкова.

Кметът отхвърли твърденията, че се работи предизборно по обекти. Не плащаме за некачествени ремонти, с това също се спекулира, коментира Фандъкова и допълни къде се изпълняват ключови проекти в момента:

"В момента се работи по разширението на "Ломско шосе", на "Филип Кутев" започнахме пробива, очаквам да започнем и на "Каблешков" - това са най-важните обекти за града, заедно с метрото и Околовръстния път, защото това са обектите от третия градски ринг, които ще позволят облекчаването на трафика в центъра на града".

Фандъкова определи като безпрецедентна за всички общини ситуацията с липсата на държавен бюджет за тази година, което не позволява на Столичната община да приеме свой. Нямам голяма надежда, въпреки че слушам внимателно изказванията и на правителството и парламента. Надявам се да бъде приет, имаме готовност да предложим наш проект, заяви Фандъкова.

Преходните обекти се изпълняват, но идват новите обекти, рискът е да спре всичко, затова всяка от общините намира свой начин да продължи работа, допълни кметът.

Целта на мащабната програма за обновяване на тротоарите е да осигури достъпност до най-посещаваните места. Много от районните кметове вече работят по нея, средствата са осигурени. Вчера представих списък с обекти на Столичния общински съвет, в който сме заложили 48 млн. лева за ремонт на тротоари, коментира Фандъкова.

Имаме осигурени средства, тук не става въпрос за искане на средства, акцентира тя.

Фандъкова изрази надежда, че докладът ѝ ще бъде подкрепен от общинските съветници.

"Моят стил не е да влизам в партийните разправии, диалогът ми с всички районни кметове е добър. Има кметове, които вършат работа, както и такива, които се оправдават".

Фандъкова допълни, че кризите са сериозни, а общините са основно засегнати.

По думите ѝ остава огромен проблем, че нощем улиците на града се превръщат в писти. Между 80 000 и 100 000 са отчетените нарушения на скоростта от регистраторите на Столичната община само за месец. Партнираме си добре със СДВР и Пътната полиция, от години апелирам да има повече камери за скорост, заяви Йорданка Фандъкова.

"Поредно Народно събрание не разглежда внесените промени в Закона за движение по пътищата, общините нямаме право да контролираме скоростта по улиците. Имаме изградени цели системи за видеонаблюдение, но те не могат да контролират скоростта, но имаме възможността, ако се промени законът, много бързо да направим това надграждане. Вече сме поръчали 5 нови камери, които да дарим на Пътната полиция, защото те са тези, които могат да контролират скоростта", каза още Фандъкова.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стою Стоев: Правителство на малцинството на ПП-ДБ е алтернативата на нови избори
Стою Стоев: Правителство на малцинството на ПП-ДБ е алтернативата на нови избори
Министърът на отбраната ще представи отчет в парламентарната комисия за военната помощ за Украйна
Министърът на отбраната ще представи отчет в парламентарната комисия за военната помощ за Украйна