НОВИНИ

Юбилярът Теди Москов: За мен театърът е свобода - не се робува на клишета

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:02, 07.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Култура
Снимка: Десислава Кулелиева

Един от най-ярките театрални режисьори на родната сцена днес празнува юбилей. Теди Москов на 60 - любимец на публиката и първи в откриване на нови сценични посоки. Честито от екипа на "По света и у нас".

Абсурдите и преобърнатите правила - посочва ни ги със смешно-тъжните истории, на големите родни сцени и в Германия. Още с "Фантасмагории" даде надежда с голяма усмивка.

"Смехът победи цензурата. Юлия Огнянова, моята учителка по режисура, ми каза: "Ти срути табутата с това представление". За първи път се казваха някои неща - по смешноват начин. Имаше много хора, да идват да се учат на този тип свободен театър. Защото за мен театърът е свобода - не се робува на клишета - за положителни и отрицателни персонажи, на сюжети", каза Теди Москов.

"Мармалад" идва с новия сценичен език, телевизионната "Улица" е без аналог. Сред най-новите предизвикателства са "Редки тъпанари" и "Няма да платим, няма да платим".

"Но вече не ми се и подиграва над тъпотията. Тя просто ме обезсилва. Агресивната тъпотия, самочувствието на тъпака. Той знае 5 неща и е с невероятно самочувствие, че е повече от теб и повече разбира.Това се градеше много дълго време. Много, много дълго време се гради това в българина", каза Теди Москов - режисьор.

Очаквайте цялото интервю в новата рубрика, посветена на юбилярите, които ни вдъхновяват и прокарват нови пътеки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продадоха динозавърски скелет за 28 милиона долара
Продадоха динозавърски скелет за 28 милиона долара
Правен казус: Дете на еднополово семейство без български акт за раждане
Правен казус: Дете на еднополово семейство без български акт за раждане