НОВИНИ

Юлиан Ангелов, ВМРО: Не сме против Северна Македония да е независима, но няма да направим компромис с историята

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 19.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Никой в България няма против Северна Македония да е независима държава. Но не можем да направим компромис с нашата история, това значи да предадем всички революционери, които са загивали за българската кауза. Трябва да се твърди и непоколебими и не трябва да се стига до компромиси.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ депутатът от Обединени патриоти - ВМРО Юлиан Ангелов.

Според него вече 30 години наблюдаваме това явление в Северна Македония - когато има избори, винаги се отваря темата за България, търси се напрежение. "С другите съседи няма какво да делят, реално с Гърция приключиха споразумението, което имаха, промениха името и остана да се разреши проблемът със спорните въпроси, свързани с българската история и България", коментира Ангелов.

Юлиан Ангелов - депутат от ВМРО: Ние сме потомци на едни и същи хора, на едни и същи българи революционери. Факт е, до 1944 година, че не съществуват македонци и дотогава историята ни е обща и на герои, и на събития, и на всичко останало. Българската държава не иска нищо повече от Северна Македония освен истината. Няма как българските политици да направят отстъпки на Северна Македония и на македонските политици, защото това е истината и всичко го знаят. Това е записано във всички исторически книги и енциклопедии в целия свят какви хора са живели, какви са били революционерите.

Според депутата македонците имат право да търсят своя път. Той беше категоричен, че България винаги ги е подкрепяла в най-тежките кризи - членството в НАТО, за ЕС. "Ние ги виждаме като братя и сестри и затова България винаги помага на Северна Македония", допълни Ангелов.

Той смята, че каквито и търкания да има, като минат изборите и дойде новото управление, тези въпроси и напрежение ще затихнат.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 нови случая на коронавирус у нас, съсредоточават заразените в София в определени болници
24 нови случая на коронавирус у нас, съсредоточават заразените в София в определени болници
Напрежение в кв. "Райна княгиня" в Ямбол заради карантината
Напрежение в кв. "Райна княгиня" в Ямбол заради карантината