НОВИНИ

За добър летен сезон: Възможна ли е масова ваксинация в туристическия бранш?

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 28.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

С оглед на сегашната ситуация от туристическия бранш у нас очакват по-слаб летен сезон от предишния.

Единственото нещо според тях, което може да спаси лятото, е масова ваксинация на работниците в сектора. Така, както решиха да направят в Гърция - задължителните ваксинации в туризма там започват само след седмица - от 1 април.

Екип на "По света и у нас" се срещна с хора от бизнеса - попита ги дали и как биха накарали служителите си да се ваксинират задължително.

Станислав Стоянов е собственик на хотел в "Златни пясъци" край Варна. Притеснява се, че сезонът край морето това лято ще бъде слаб, тъй като кризата с коронавируса се задълбочава.

"Препоръчваме на всички служители в бранша да се ваксинираме, това е с цел ние да се предпазим и да гарантираме, че самите гости ще се чувстват спокойни и сигурни, и ще спрем най-вече тази ковид криза", казва той.

Според представители на бранша, за да има добър туристически сезон, страната ни трябва да бъде призната за зона, свободна от COVID-19.

"Всички държави около нас работят активно по ваксинацията и ние трябва да сме конкурентоспособни. За да дойдат туристите в България, то трябва да има условия за това, а това е ниска заболеваемост", коментира председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

Не се очаква обаче ваксинацията да се превърне във водещ критерий при наемането на персонал. Намирането на кадри продължава да е сред основните проблеми за бизнеса.

"Работодателите почти нямат избор, дори имаме отлив от кадри, така че дали са ваксинирани или не те са добре дошли", допълни Димитров.

"Трябва да ги разделяме на можещи и неможещи, защото на нас ни трябват кадри, които могат да работят", каза Павлин Косев, който е управител на хотел и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

"Дори това, че не е ваксиниран, това няма да е пречка, той ще бъде нает за сезона", каза и Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Очаква се първите туристи по Северното Черноморие да пристигнат у нас за Великденските празници, когато официално ще бъде открит и летният туристически сезон. За първите гости се подготвят и летищата във Варна и Бургас. Те са първите у нас, които получиха здравна акредитация от Международния съвет на летищата за обезопасена от COVID среда. А това е важна стъпка за възстановяване на дейността им.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В пет избирателни секции ще могат да гласуват македонските българи
В пет избирателни секции ще могат да гласуват македонските българи
Единият от арестуваните за финансови измами е брокер от "Уолстрийт"
Единият от арестуваните за финансови измами е брокер от "Уолстрийт"