НОВИНИ

За изминалата нощ Русия е нанесла 8 ракетни и 47 въздушни удара в Украйна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 29.08.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

За изминалата нощ Русия е нанесла осем ракетни и 47 въздушни удара в Украйна, по данни на Генералния щаб в Киев. В Москва - военното министерство съобщи, че над Черно море са прихванати два дрона, които щели да извършат атаки по обекти в Русия. Украйна днес чества Деня в памет на защитниците на страната.

С поднасяне на венци и минута мълчание в Киев почетоха Деня в памет на защитниците на Украйна. Той се отбелязва от 2019 година и е посветен на загиналите в борбата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната. Днес беше и погребението на Андрий Пильшчиков - един от тримата украински пилоти, загинали при сблъсък по време на тренировъчен полет. Той е бил в делегациите, посетили САЩ през 2022, за да лобират на Киев да бъдат предоставени F-16.

Майката на Андрий получи уверение от един от командирите му, че ще се качи на първия F-16, кoйто пристигне в Украйна.

А цената на войната е жестока - според американски източници, цитирани от Ню Йорк Таймс, загиналите украински войници са над 70 хиляди, ранените около 120 хиляди. За армия от близо половин милион това е много голям брой, коментира BBC. По данни на ООН, цивилните жертви са повече от 9100.

Наталия Менешева, жител на Киев: "За съжаление, броят на жертвите вече е много голям, но всяка смърт е болезнена. Това са непрежалими загуби, цветът на нацията умира. Млади, талантлив, красиви. Боли... "

Според Вашингтон в Русия загиналите от началото на войната са над 120 000 души, докато украинската страна съобщава за близо два пъти повече ликвидирани руски военнослужещи от февруари 2022 г. до днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигрант лежа в безпомощност 2 часа на магистрала "Тракия", преди да дойде линейка
Мигрант лежа в безпомощност 2 часа на магистрала "Тракия", преди да дойде линейка
България не успя да вземе гейм на Нидерландия и отпадна в 1/4-финалите на Евроволей 2023 за жени
България не успя да вземе гейм на Нидерландия и отпадна в 1/4-финалите на Евроволей 2023 за жени