НОВИНИ

Нападение с дронове срещу руско летище, жертви след ракетна атака над Киев

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:47, 30.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Една експлозия, след това още една, и още. Сигнал за въздушна тревога звучи в няколко украински области от два след полунощ, но взривовете започват около 5. В Киев те са няколко. Най-малко двама души са загинали след масираната руска ракетна атака над Киев, съобщават местните власти.

"Събудихме се от свистящ звук, последван от много, много силен взрив, и трясък от изпочупени стъкла. Обади се началникът ми - работя като библиотекар, а библиотеката е наблизо. Всички прозорци на сградата са строшени", разказа Руслана Рибачук, жител на Киев.

"Честно да ви кажа - беше много страшно, ужасяващо страшно. Сега трябва да отида на работа - учител съм, но не знам как ще гледам децата спокойно", каза още Иля Ивашко, жител на Киев.

Експлозии има още в Одеса, Черкаси и Житомир. Според генералния щаб в Киев, украинските системими за ПВО са унищожили всички изстреляни 28 крилати ракети и 15 от 16 бойни дрона.

Атака с дронове срещу летище в руския град Псков. Запалили са се най-малко два транспортни самолета Ил-76. Няма жертви. Информацията беше потвърдена от губернатора на областта.

В борбата с пламъците са участвали близо 60 огнеборци и повече от 20 единици техника. Пожарът е локализиран. Псков се намира на около 600 км от границата с Украйна, по-близо до Естония. Киев и този път не е коментирал атаката.

"На летището беше отблъсната атака с дронове. Жертви няма. Размерът на щетите се уточнява. Всички служби работят на място. Проведохме оперативно заседание, набелязахме приоритетните задачи", заяви Михаил Ведерников, губернатор на Псковска област.

През целия ден днес летището в Псков няма да работи.

През изминалата нощ руските власти твърдят, че са потопили 4 катера с около 50 души на борда във водите на Черно море и са свалили дрон край Севастопол. Украйна не съобщава подобна информация. В още шест руски региона са свалени няколко дрона. Отново е атакуван районът около Москва. Летище Внуково е спряло работа за кратко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечка и малките ѝ се разходиха в италианско село (ВИДЕО)
Мечка и малките ѝ се разходиха в италианско село (ВИДЕО)
Флорида в очакване на урагана Идалия
Флорида в очакване на урагана Идалия