НОВИНИ

Забраняват райския газ във Великобритания

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:55, 26.03.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Великобритания ще забрани продажбата на райски газ. Според властите азотният оксид има вредно въздействие върху мозъка на младежите и употребата му води до "по-голямо беззаконие".

Райският газ, който се предлага в метални контейнери, е втората след канабиса най-употребявана дрога на Острова във възрастовата граница между 16 и 24 години, отбелязва Би Би Си. В България също е забранена продажбата на райски газ, но само на деца до 18 години.

По предварителни данни забраната на райски газ на Острова може да бъде издадена съгласно Закона за злоупотреба с наркотици от 1971 година. Той регулира химическите вещества на базата на оценка за тяхната вреда и възможностите за злоупотреби.

По закон за психоактивните субстанции от 2016 година във Великобритания и сега е незаконно производството, предлагането и вносът на азотен оксид за вдишване, но не и неговото притежание.

Прекомерният прием води до дефицит на витамини и поразява нервите на гръбначния стълб. Независим консултативен съвет за злоупотребата с наркотици препоръча на кабинета да не използва закона от 1971 година, който допуска доживотни присъди за снабдяване или производство на някои субстанции.

Според съвета по-подходящо би било прилагането на закона от 2016 година за психоактивните субстанции, който ограничава наказанията на до 7 години затвор.

Експертният доклад посочва, че в противен случай санкциите за нарушения ще са непропорционално големи на вредите, причинявани от райския газ и ще затруднят силно легитимните потребители на субстанцията.

Азотен оксид се използва редовно като обезболяващо средство в медицината, включително стоматологията, както и за получаване на бита сметана в кулинарията. Следващата седмица правителството ще публикува подробности по плана за справяне с антисоциалното поведение.

"Сребърните патрони с райски газ се срещат все по-често. Хората по улиците и парковете ги виждат. Това са останки от прием на дрога. Трябва да гарантираме, че на нашите обществени места цари ред, така че да не са арена за прием на наркотици. Затова ще вземем мерки за забрана на райския газ, с изключение на легитимните приложения", заяви Майкъл Гоув, министър за изравняване на стандартите.

Стратегията предвижда ефективно преследване на употребата на наркотици на обществено място, нерегламентираното изхвърляне на контролирани отпадъци и дребни престъпления като графити. Отговорните за вандалски прояви ще трябва да поправят щетите до 48 часа след получаването на заповедта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аферата "OneCoin": Какви хора се използват за собственици-бушони?
Аферата "OneCoin": Какви хора се използват за собственици-бушони?
Бебе и неговият баща са сред загиналите от мощното торнадо в Мисисипи
Бебе и неговият баща са сред загиналите от мощното торнадо в Мисисипи