НОВИНИ

Задържаха италианска журналистка след скандално интервю с депутатка от Румъния

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:24, 14.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Италианска журналистика твърди, че е атакувана от румънска депутатка по време на интервю.

Лучиа Горачи е кореспондент на италианската телевизия РАИ. Прави репортаж за ковид ситуацията в Румъния. В него разказва, че едва 1/3 от населението на страната е ваксинирано и настроенията срещу имунизацията са крайно негативни. Говори с медицински лица, които канят онези, които вярват в конспиративни теории и се съмняват в съществуването на COVID-19, да посетят интензивно отделение в болница.

Търси мнението и на властта - в лицето на депутата от Сената - горната камара на румънския парламент, Диана Шошоака, която е отявлен противник на ваксинирането и на ковид мерките като цяло. Кадри са запечатали част от неформалния разговор със сенатора - "Каква пандемия!? Нищо подобно!", казва Шошоака.

Журналистката ѝ изтъква факти в подкрепа на имунизацията и се подготвя да напусне офиса на Шошоака. Тя обаче звъни на полицията.

"Аз съм сенатор Шошоака и се обаждам за помощ. В офиса ми нахлуха някакви хора и ме заплашват!"

Лучиа Горачи успява да напусне стаята, но екипът ѝ остава вътре. Журналистиката се връща с пристигналите полицаи и се опитва да обясни ситуацията.

"Вие не ни защитавате! Ние сме журналисти!"

След известно време екипът все пак успява да напусне офиса на сенатора. Преди това обаче Шошоака моли полицаите да претърсят снимачния екип с мотива, че са откраднали нещо, настоява и да им бъде иззет заснетия материал.

Екипът е закаран в полицейски участък в Букурещ. Пуснат е 8 часа по-късно - след намесата на италианското посолство в Румъния.

Това не е първата провокативна проява на Диана Шошоака - преди около месец тя отказа да сложи маска в парламента. Нейна колежка повика полиция и едва след намесата им, сенаторът сложи предпазното средство - така както изискват противоепидемичните мерки в Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико загуби Гризман до края на годината
Атлетико загуби Гризман до края на годината
Младата звезда на РБ Залцбург се приближава към Борусия (Дортмунд)
Младата звезда на РБ Залцбург се приближава към Борусия (Дортмунд)