НОВИНИ

Задържаха мъж, гласувал повторно с личната карта на жена си

bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 21.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Мъж от новозагорското село Коньово е арестуван заради повторно гласуване с личната карта на жена си. За случая е уведомена прокуратурата.

В началото на изборния ден мъжът гласувал в секцията в село Коньово. След около половин час се върнал и отново гласувал, като представил личната карта на жена си.

От секционната комисия не обърнали внимание и чак след като пуснал втората бюлетина в урната станало ясно, че е използвал чужд документ за самоличност.

Мъжът е задържан с помощта на охраната в изборното помещение.

На момента не сме го засекли. В тази пандемия, с маски, влизат, не е отреагирано... След този случай в момента гласуване няма... Малцинствата прекратиха да гласуват, уплашиха се, притесняват се да упражнят правото си на глас, обясни Герган Данков, председател на СИК, с. Коньово.

РИК Сливен са уведомени за случая в Коньово час по-късно. Извършена е проверка от членове на Районната комисия за изясняване причината за повторното гласуване. В окончателния протокол на Секционната комисия ще бъде отразено повторното гласуване, но как ще бъде отчетен гласа не е ясно.

Практиката няма решение на този въпрос, тъй като в урната той е пуснат. Той е отразен, а по обратния път няма възможност това да се случи. Затова ще си понесе наказателната отговорност. За мен това не е невинно поведение. Дали е опит да се тества системата за контрол не бих казал, но факта, че този човек съвсем съзнателно е направил опит да гласува с картата на жена си и почти е успял показва, че комисиите трябва да бъдат много отговорни, заяви Минко Стефанов, говорител на РИК Сливен.

По случая е образувана преписка и е докладвана на прокуратурата в Сливен.

Репортер: Румяна Стефанова

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гьорги Георгиев и Николай Къртев: Целта на Хебър е силно представяне в групите на Шампионската лига
Гьорги Георгиев и Николай Къртев: Целта на Хебър е силно представяне в групите на Шампионската лига
Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ гласуваха в балотажа
Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ гласуваха в балотажа