НОВИНИ

Загиналият президент на Иран Ебрахим Раиси беше погребан в свещения град Машхад

загиналият президент иран ебрахим раиси беше погребан свещения град машхад
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:55, 23.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Иран Ебрахим Раиси беше погребан днес в свещения град Машхад в североизточната част на страната, където хиляди опечалени изпълниха улиците за погребението. Това се случи четири дни след като президентът загина при хеликоптерна катастрофа, предаде Ройтерс.

65-годишният Раиси беше разглеждан често като възможен наследник на 85-годишния върховен ръководител Али Хаменей, който заема най-високия пост в Иран. Мохамад Мохабер, който е първи вицепрезидент, ще бъде временен президент до изборите на 28 юни.

На церемонията присъстваха ирански политици и военни, както и духовници. Цветя бяха хвърляни от тълпите опечалени към бавно движещия се върху камион ковчег, преди да бъде погребан в светилището „Имам Реза“ – най-голямото ислямско светилище в страната. Самият Раиси е роден именно в Машхад.

По-рано хиляди отдадоха последна почит, докато ковчегът му премина с кортеж през източния град Бирджанд.

Осем пътници и екипаж загинаха, когато хеликоптерът се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан. Сред тях беше външният министър Хосейн Амир Абдолахиан. Иран обяви петдневен траур за Раиси.

Възпоменателна церемония беше проведена и за Амир Абдолахиан във Външното министерство в Техеран, където изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го описа като мъченик, който въпреки превратностите на времето е съумял да запази духа на Ислямската революцията от 1979 г. във външното министерство.

Амир Абдолахиан беше погребан южно от Техеран в светилището "Шах Абдолазим" в град Рей, мавзолей, където са погребани известни ирански политици и творци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чавдар Костов: Защитата ще е важна в следващите мачове
Чавдар Костов: Защитата ще е важна в следващите мачове
Йордан Минчев: Жизнено важно е да вземем победа в Самоков
Йордан Минчев: Жизнено важно е да вземем победа в Самоков