НОВИНИ

Законно ли е събирането на такса на къмпинг "Русалка"?

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 05.08.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Регионални

Спорът между община Каварна и собствениците на ваканционно селище Русалка продължава. От вчера са премахнати бариерите. Така входът за туристите привидно е свободен, но на практика - не е.

Заради ограничения достъп до морето, Министерството на туризма глоби Ваканционно селище Русалка с 5000 лева.

Кметът на община Каварна издаде заповед за премахване на ограниченията, която изтече в средата на юли. Бариерите ги няма, но будките си стоят, като тази на централния вход. Само е преместена от общинска на частна територия.

Елена Балтаджиева: Затова отсега нататък, макар и тежка да изглежда тази ситуация, ние ще предприемем мерки по издаване на заповед пак, за премахване на това преместено на ново място от входа КПП.

Основният аргумент на местната власт е, че дружеството, собственик на комплекс Русалка, няма разрешително за поставяне на преместваемите обекти. Будката на входа за т.нар. френска част в курорта пък ще бъде премахната от общината.

Милко Пенчев, адвокат на „Ваканционно селище Русалка" АД: Няколко пъти е поставян въпросът как да се реши безобидно въпросът с това КПП, но до момента от общинска администрация не получаваме никаква подкрепа и никакво решение. Принудени сме да търсим варианти, които винаги граничат на границата на закона.

Дружеството е обжалвало глобата от Министерството на туризма, защото според Милко Пенчев е изпълнило предписанията за свободен достъп до морето. Такса днес не беше събирана.

Димитрина Коджабашева: Но днес - не. Казаха, че по принцип се взимало, даже ако не ви лъжа следобяд не, защото хората, при които отивам и са долу на плажа, сутринта са си платили.

Табелка за свободен достъп има и на входа към залива Тауклиман.

Галина Попова: Както всеки проблем и тоя има две страни - не мога да преценя, казвам ви: от една страна добре е да е свободно, но от друга - ние сме потърпевши.

Съдебният спор между „Ваканционно селище Русалка" АД и държавата за собствеността на земята, върху която е изграден комплексът, продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите случаи на коронавирус в Италия достигнаха двумесечен максимум
Новите случаи на коронавирус в Италия достигнаха двумесечен максимум
Бейрут след експлозиите - шок, опустошение и тежки икономически последици
Бейрут след експлозиите - шок, опустошение и тежки икономически последици