НОВИНИ

Заплахи и обиди към руски дисиденти в Сърбия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:30, 26.01.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Дългата ръка на Москва стига до Сърбия. Руски опозиционери в Белград са обект на тормоз, защото критикуват руската инвазия в Украйна. Техни снимки и имена се публикуват в популярен канал в Телеграм, зад който се смята, че стои представител на руската групировка "Вагнер".

Те са на повече от 1000 километра разстояние от Москва, но дългата ръка на Кремъл е опасно близо. Десетки хиляди руски противници на инвазията в Украйна избягаха в Белград - от войната, санкциите, мобилизацията и репресиите срещу опозицията. Но и там се сблъскват с насилие, заплахи и обиди.

Много сърби смятат Русия за исторически съюзник, а след инвазията в Украйна по улиците на сръбската столица се появиха графити в подкрепа на руския лидер Владимир Путин и групировката "Вагнер".

"Имах много неприятна ситуация - буквата Z беше написана на вратата на апартамента, където съм регистриран в разрешението за пребиване. Похарчих 50 евро, за да го изтрия. Наистина беше много неудобно и не знам какво ще последва", заяви Владимир Волохонский, руски дисидент в Белград.

Владимир Волохонский е бивш член на градската управа на Санкт Петербург, а сега дисидент.

"През последните 15 години бях политически активен - участвах в различни протести и организирах някои от тях в Санкт Петербург. Бях общински съветник в града, но бях принуден да напусна Русия заради антивоенната си позиция", заяви Владимир Волохонский.

Владимир Волохонский признава, че не се чувства в безопасност в Белград, но въпреки натиска е решен да продължи да отстоява убежденията си.

"Организирахме протести и ще продължаваме да го правим. Събираме също дарения за украинските бежанци в Сърбия и предоставяме генератори за украинците, които страдат заради руските удари", допълни Владимир Волохонский.

Името и снимката на Волохонский на няколко пъти са публикувани с порой от обиди в популярен канал в Телеграм.

"Няколко души, включително сърби, ми писаха в социалните мрежи с неясни заплахи. Не разбирам какво точно искат", каза още Владимир Волохонский.

Смята се, че зад Телеграм канала Evil Eagles, който взима на прицел руските опозиционери в Сърбия, стои Александър Лисов. Той е свързан с частната армия "Вагнер" и поддържа тесни отношения със сръбските националисти. Ръководител е на клуб "Вагнер" в Белград, а наскоро е открил офис и в Санкт Петербург.

Макар да твърди, че екипът му работи в информационната, хуманитарната и културната сфера, открито заявява, че хора като бившия общински съветник нямат право да представляват руския народ в Сърбия, защото не са против войната, а против самата Русия. Отрича да е замесен в тормоза над руски дисиденти. Сръбската прокуратура е запозната с дейността му и е започнала разследване по няколко направления.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грешка на мексиканските власти може да е довела до връщането на наши сънародници от Мексико
Грешка на мексиканските власти може да е довела до връщането на наши сънародници от Мексико
След побоя на Христиан Пендиков - какви мерки предприема България?
След побоя на Христиан Пендиков - какви мерки предприема България?