НОВИНИ

Заради катастрофите: Празникът на Стара Загора утре се отменя

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 04.10.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Трети ден продължават протестите на жителите на Стара Загора срещу нераглaментираното каране с висока скорост по улиците на града. Тази сутрин те изразиха недоволството си пред КАТ с настояване за по-засилен контрол на контролните органи.

Близо час продължи протестът на недоволните старозагорци пред КАТ. Те настояха за предприемането на по-адекватни мерки, за да се спре тази война по пътищата. Споделиха, че са подавали многократно сигнали за т. нар. дрифт, но няма реакция от институциите.

При протестиращите днес дойде и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. И тъй като в социалните мрежи се появи информация и въпроси дали няма чадър срещу 18-годишния шофьор, който помете три момичета, градоначалникът и пред недоволните граждани заяви, че полицията трябва да си свърши работата, че той не познава бащата на момчето и определи тези твърдения като политически спекулации.

Кметът обеща на старозагорци, че още от днес ще бъдат предприети мерки за ограничаване на така наречените дрифтове, и те ще се случат най-късно до края на месец октомври.

След дрифт в кръгово кръстовище в Стара Загора: Три пометени момичета, едното е с ампутиран крак

Безопасни улици, засилен контрол по пътищата и предотвратяване на незаконните гонки - за това настояха днес протестиращите.

"Веднага. Толкова много са закъснели, че повече няма накъде. Никой не може да чака нито родители, нито деца. Цялото общество до такава степен е настръхнало. Това не може да продължава повече така", заяви Милка Колдамова.

При протестиращите дойде кметът на Стара Загора, който ги увери, че ще предприеме мерки.

"Ще поставим изкуствени неравности почти навсякъде по булевардите, дори и по малките улици, където се налага, и другото, което ще направим, е да сложим камери, които да предадем на полицията, за да могат те да ги ползват и ако констатират нарушение, да глобяват извършителите", каза Живко Тодоров.

Тодоров припомни, че още през 2012 година кметовете са настояли за законодателни промени, но те са отхвърлени от Народното събрание.

"От 2012 година ние настояваме кметовете да могат да глобяват за превишена скорост, за преминаване на червено, въобще по ЗДвП. Парламентът не прие тези поправки още тогава. Настояваме за истинска общинска полиция, която да бъде назначена към общините. Това също не беше направено", допълни кметът на града.

Заради пътните инциденти през последните дни ще бъде отменен Празникът на Стара Загора, който се чества на 5 октомври.

Шофьор блъсна мотористи в Стара Загора и избяга

Една от причините да бъде отменен празникът освен трагичния инцидент с трите момичета, е и снощната катастрофа, която стана в центъра на града. Лек автомобил помете мотоциклет, шофьорът му избяга, а за съжаление мотоциклетистът загина на място. Камерите показват, че и двамата са преминали на червено и при удара мотоциклетът изхвърча от пътното платно и помита трима пешеходци. Двама от тях са настанени в болницата. 16-годишно момиче е със счупен череп и опасност за живота.

Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблем с визите притесни Ирина Винер преди световното по художествена гимнастика
Проблем с визите притесни Ирина Винер преди световното по художествена гимнастика
Шофьорите масово не знаят, че проходът Хаинбоаз е затворен за ремонт
Шофьорите масово не знаят, че проходът Хаинбоаз е затворен за ремонт