Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заради опасността от пожари: Ще бъде ли приета наредба за свободното къмпингуване край Варна?

от БНТ
20:48, 23.06.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Летовници с палатки и каравани са се настанили в гората между селата Ново Оряхово и Шкорпиловци на метри от морето. Местните хора са притеснени, че секат дървета, а вечер палят огньове, от които може да тръгне пожар.

Наш екип видя, че там няма поставена табела, която да забранява къмпингуването. Институциите към момента не могат да налагат глоби, тъй като все още не е приета наредбата, която регламентира свободното къмпингуване.

Веселин Прокопов живее в района и казва, че в последните години все повече хора къмпингуват в боровата гора край селото, която е държавна собственост. Много от тях не пазят природата.

"Палят се огньове. Има опасност да пламне гората, а това е лесозащитен пояс, който е засаден 50-те години. Сега, с лека ръка може да бъде унищожен", обясни Прокопов.

От години Стоян Стоянов и семейството му летуват на палатка край Ново Оряхово и посещават близкия плаж.

"Ние, лично никога огън не палим. Ние си носим барбекю, всичко се прибира след това", заяви той.

Проект за наредба, която определя местата, на които може да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани извън къмпингите има, но тя все още не е приета.

"Има един правен вакуум по отношение на това къде хората имат право на свободно къмпингуване и на какви изисквания трябва да отговарят тези места, за да могат да бъдат поставени каравани, палатки, кемпери", каза Петър Харалампиев от Областна администрация - Варна.

Според Стоян Стоянов този регламент трябва да се приеме и да има обособени зони за къмпингуване срещу заплащане на някаква такса.Теренът е в землището на община Долни чифлик. Оттам твърдят, че докато не бъде приета наредбата за дивото къмпингуване, са с вързани ръце.

"Към настоящия момент кметът на общината няма законови норми, с които да санкционира тези нарушители", уточни Тихомир Петров, юрисконсулт на община Долни чифлик.

Веселин Прокопов предложи и решение на проблема. Според него трябва да се поставят бетонни заграждения в началото на отбивката на пътя Ново Оряхово - Шкорлиловци, за да се спре достъпът на превозни средства.

"Хората пак могат да имат достъп до морето, както е съгласно Конституцията, но няма да могат да влизат с автомобили, каравани, кемпери. Това е единственото решение", смята той.

От областната администрация във Варна обещаха проверка и уточниха, че могат да санкционират къмпингуващите за палене на огън и изсичане на дървета, но не и за разполагане на палатки и каравани в гората.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Николов: България може да запази ролята си на енергиен балансьор в региона
Александър Николов: България може да запази ролята си на енергиен балансьор в региона
Талибаните призоваха за международна подкрепа след унищожителния трус в Афганистан
Талибаните призоваха за международна подкрепа след унищожителния трус в Афганистан