НОВИНИ

Защо багер подпря пано в старата част на Велико Търново?

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 22.10.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Във Велико Търново започна укрепването и реконструкцията на емблематично графити пано в старата част на града. От няколко дни то е подпряно с багер, което предизвика бурни реакции в социалните мрежи и въпроси защо паното се крепи по този начин и не застрашава ли живота и здравето на хората.

Паната са една от емблемите на Велико Търново. Те са направени през 70-те години на миналия век от известни автори и представят теми, свързани със славното минало на България от Средновековието до Възраждането. Повечето от тях са в тежко състояние.

„Понеже под паното работят хора, ние сме длъжни да осигурим здравето им, затова временно в момента паното е подпряно с багер, защото то с времето загуби известна конструктивна устойчивост", заяви Динко Кечев, директор на Дирекция „Строителство и устройство" в Община Велико Търново.

Въпреки че изглежда като фасада на стара къща, паното има собствена конструкция, която спешно трябва да бъде укрепена.

„Ще бъде направена първо една метална конструкция, която ще го укрепи временно, докато се изпълни стоманобетоновата рамка, която предвиждаме за постоянно да укрепи самото сграфито, после ще бъде възстановена и графичната част на самото пано", обясни Динко Кечев.

Реконструкцията трябва да приключи до месец.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден опашки от служители, работещи в моловете
Втори ден опашки от служители, работещи в моловете
Рафаел Надал със специална изненада за 90-годишен фен
Рафаел Надал със специална изненада за 90-годишен фен