НОВИНИ

Защо искат оставката на Жозеп Борел?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:45, 09.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Повече от 70 евродепутати искат оставката на Жозеп Борел, първият дипломат на общността. Според тях посещението на Борел в Москва, по време на което руският външен министър каза, че ЕС е ненадежден партньор, е било провал.

Евродепутати от различни политически партии изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане да освободи върховния представител по външни работи. Доколкото се съди от изявленията й през последните дни, тя няма намерение да иска оставката на Борел.

Днес в Европарламента евродепутати вербализираха своята позиция като обвиненията бяха, че той се е превърнал в шут и е попаднал в капана на руснаците по време на визитата в Москва. Позицията на част евродепутатите е, че Борел е бил подложен на унижение в Москва, а заедно с него е бил унижен и целият Европейски съюз.

От друга страна, много евродепутати заявиха, че Евросъюзът няма единна позииця по отношение на Русия и затова се е стигнало до тази конфузна ситуация.

Жозеп Борел защити своята позиция, че е трябвало да посети Русия. Според него е по-добре позицията на ЕС да бъде предадена лично очи в очи, както той казва, вместо двете страни да си говорят през медиите.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: "Целта на посещението ми беше първо - да предам очи в очи, лице в лице позицията на Европейския съюз по въпросите, които ни тревожат като човешките права, политическите свободи и ситуацията с господин Навални. Случаят Навални беше в центъра на напрегнатия ни разговор с министър Лавров. Второ - в контекста на специалната среща на върха ЕС - Русия през март, исках да проверя дали руските власти са заинтересовани да спрат влошаването на нашите отношения и да се върнат към конструктивния диалог. Отговорът е ясен - НЕ".

Той отново повтори това, което каза и след завръщането си в Брюксел, че Русия е все по-малко в състояние да води конструктивен диалог с ЕС и че двете страни все повече се отдалечават една от друга.

Той отново повтори пред евродепутатите, че е поискал среща с Навални, нещо заради което го обвиняват, че не е успял да се види с опозиционния лидер, но такава му е била отказана. Неговият руски колега го е препратил към съда в Москва, т.е. среща с Навални е била невъзможна.

В същото време той изтъкна, че хора от неговия екип са се срещнали с представители на екипа на Навални.

След срещата Борел-Лавров: Разногласията остават, търсят се възможности за сътрудничество

Позицията на Европа е, че ситуацията в Русия буди сериозно безпокойство, но в същото време Брюксел не иска да затвори диалога с Русия.

По-голямата част от евродепутатите заявиха желанието си за по-категорично отношение на ЕС спрямо Русия и за налагането на нови санкции. Те ще бъдат обсъдени на 22 февруари, когато заседават външните министруи от ЕС.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Пловдив) преотстъпи двама юноши в Дания
Ботев (Пловдив) преотстъпи двама юноши в Дания
НХЛ - резултати
НХЛ - резултати