НОВИНИ

След срещата Борел-Лавров: Разногласията остават, търсят се възможности за сътрудничество

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:20, 05.02.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия експулсира трима дипломати от Швеция, Полша и Германия, с аргумент, че са участвали в неразрешените протести в подкрепа на Алексей Навални на 23 и 31 януари. Те са обявени за персона нон грата и ще напуснат страната. Това беше съобщено часове след днешната среща между първите дипломати на Европейския съюз и Русия Жозеп Борел и Сергей Лавров. Разногласията остават, но се търсят възможности за сътрудничество - това е резултатът от разговора. Борел поиска освобождаването на Алексей Навални, а Лавров каза, че Москва смята ЕС за "ненадежден партньор".

И двете страни определиха разговора между Жозеп Борел и Сергей Лавров като конструктивен и откровен. Нека на издигаме стена на мълчание между Брюксел и Москва, каза европейския дипломат номер едно на колегата си.

"Трябва да признаем, че през последната година отношенията ни са белязани от фундаментални различия и липса на доверие. Възприемаме се повече като конкуренти, отколкото като партньори", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност, 5135

"Ние вече сме свикнали, че Европейският съюз все по-често прибягва до едностранни ограничения, които нямат законно основание. И организираме живота си, като изхождаме от това, че Евросъюзът е ненадежден партньор. Или поне на този етап. Надявам се, че днешните преговори ще ни помогнат да излезем на една по-конструктивна траектория", заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Сред акцентите в разговорите беше случаят "Навални".

"Предадох на г-н Лавров нашата дълбока загриженост и повторих призива ни за освобождаването му и започването на безпристрастно разследване за отравянето му", заяви Жозеп Борел.

Той подчерта, че за да имат бъдеще отношенията ЕС-Русия, в центъра им трябва да бъде общото разбиране за върховенство на закона, човешки права, гражданско общество и политическа свобода. Лавров предупреди за рисковете от влошаване на отношенията.

"Споделяме мнението че, по-нататъшното влошаване на отношенията ни ще доведе до негативни и непредсказуеми резултати", заяви Сергей Лавров.

Въпреки обявените намерения на няколко европейски държави да наложат още санкции на Русия заради Навални, официално предложение не е постъпвало.

"Що се отнася до санкциите - към момента няма предложение от нито една държава-членка. Дискусията ще продължи на следващия съвет на външните министри", заяви Жозеп Борел.

Както се и очакваше - пробив в отношенията няма, но нещата бяха назовани с имената им и очи в очи, коментират анализатори. При това, въпреки нагласите в Брюксел, че ръководителят на европейската дипломация не е подбрал подходящото време за посещение, и е твърде мек по отношението на Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Формациите от "Обединени патриоти" ще се явяват поотделно на следващите избори
Формациите от "Обединени патриоти" ще се явяват поотделно на следващите избори
Третата вълна ще е причинена от новия, по-заразен щам на вируса
Третата вълна ще е причинена от новия, по-заразен щам на вируса