НОВИНИ

Защо Ивет Горанова не получава средства от Министерството на спорта след олимпийския си медал

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
16:39, 28.06.2023
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
ивет горанова получава средства министерството спорта олимпийския медал
Снимка: БТА
Слушай новината

След като златната медалистка Ивет Горанова разказа в "Денят започва", че вече не получава средства от успехите си по карате на Олимпиадата в Токио се оказва, че причината е изборът спортът да не участва на игрите в Париж. От Министерството на спорта заявиха за БНТ, че за неолимпийски спорт няма лични възнаграждения.

Първите думи на Ивет Горанова, след като се завърна със сребърен медал от Европейските игри в полския град Краков. В студиото на сутрешния блок на БНТ олимпийската шампионка заяви, че последната година е изгубило мотивация, а причината е изключването на спорта от олимпийската програма. На игрите в Токио Горанова донесе първия златен медал за България и то при дебюта на дисциплината в олимпийския формат.

Следващата лятна олимпиада е в Париж през 2024 г. обаче няма да включва карате, тъй като държавата домакин трябва да избере кои от "нетрадиционните" спортове ще са част от игрите. Ивет Горанова разказа, че единственият ѝ доход в момента е от МВР. Тя е в редиците на академията от 2021 година, когато служебният вътрешен министър Бойко Рашков връчи трудов договор, за да бъде инструктор по бойни приложни изкуства.

Средствата, които е взимала от Министерството на спорта са прекъснати, тъй като каратето няма да е част от олимпиадата в Париж. Според нея е нормално да има всичко осигурено, което е необходимо до следващия олимпийски цикъл, защото има олимпийска титла, но в момента ситуацията, в която се намира, е коренно различна.

"Всички бяхме много щастливи покрай успеха от Токио, а сега не е важно как аз се подготвям. Трудно е и физически да се подготвиш и да имаш и мотивация да го правиш.''

По думите ѝ става ясно, че от федерацията по карате поемат всички разходи, които са нужни за състезанията. А от Министерството на спорта заявиха в своя позиция, че "през настоящата година Българската национална федерация по карате е включена съобразно критериите за кандидатстване и финансово подпомагане по Направление III на Програмата за олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения за 2023 г.

Според нея лични средства не получават състезаващите се в спорт, какъвто е каратето, който не е включен в програмата на предстоящите Летни олимпийски игри в Париж.

Няма единно правило за средствата, които олимпийските спортисти да получат. Всяка държава има своя собствена тарифа, с която възнаграждава най-успешните си атлети след Олимпийските игри, като често те се различават значително между различните страни. В Италия медалистите може да получат бонус от държавата в размер на 179 000 евро, а Япония отделя не повече от 40 000 евро за носителите на най-престижното спортно отличие.

От позицията на министерството става ясно още, че бюджетът за 2023 година за изпълнение на проекта на Българската национална федерация по карате е 539 000 лв., от които 138 590 са предназначени за подготовка и възстановяване на спортистите и треньорите.

"През периода 2018-2022 г. БНФК като федерация, администрираща олимпийски дотогава спорт, е получавала както средства за организиране и провеждане на централизирана подготовка (настаняване, изхранване, транспорт, възстановителни средства по време на лагери), така и средства за спортистите. Част от финансирането е било предназначено за олимпийската шампионка Ивет Горанова като лични средства.

Критериите, условията и редът за награждаването на спортисти се определят с наредба на министъра на младежта и спорта - Наредба №5 от 29 октомври 2019 г.''

От отговора на министерството става ясно, че за спортни успехи през настоящата 2023 г. в наредбата се предвижда спортните федерации да внасят своите предложения за награждаване в срока на календарната година на провеждане на съответното състезание (31.12.2023 г.).

В момента министърът на младежта и спорта Димитър Илиев провежда срещи с ръководствата на спортните федерации, за да се запознае с тяхното състояние и кои са най-належащите въпроси пред тях. Към настоящия момент федерациите изпълняват дейностите, заложени в техните проекти като голяма част от спортистите и треньорите участват в международни състезания, акцентирайки върху спечелването на квоти за предстоящите Олимпийски игри в Париж.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва фаталния инцидент с прегазено от баща си дете
Прокуратурата разследва фаталния инцидент с прегазено от баща си дете
Премиерът поздрави българските мюсюлмани по повод празника Курбан байрам
Премиерът поздрави българските мюсюлмани по повод празника Курбан байрам