НОВИНИ

Защо лекарство е 6 пъти по-евтино в Германия отколкото у нас?

лекарство евтино германия отколкото нас
bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 13.12.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Фрапираща разликата в цената на едно лекарство у нас и в чужбина. 70-годишният художник от Варна Пеньо Пенев страда от рядък вид анемия и заради усложнения след кръвопреливане, трябва да приема скъпоструващ медикамент. Цената му в България обаче е 6 пъти по-висока от тази в Германия.

Пеню Пенев страда от рядък вид нелечима анемия. Нуждае се от кръвопреливане 3 път месечно, но това води до натрупване на желязо в черния дроб и цироза. Лекуващият лекар му предписва медикамент, който освобождава организма от натрупванията и след месец и половина Пенев вече вижда резултат.

Пеню Пенев: "Преди това феритинът ми е бил 5200, един месец след това стана 3600. Нормата е 400. Огромна разлика за един месец при мен. Дори и лекарят е изненадан. Има ефект, според мен сериозен."

Лекарството се намира в аптеките, но само след предварителна заявка. Проблемът е, че у нас струва твърде скъпо.

"В аптеката най-ниската цена, на която може да го закупите е 217,73 лева за таблетки 180 милиграма, 30 броя", каза магистър-фармацевт Валентин Андонов, управител на аптека.

Сметките показват, че 90 таблетки от медикамента у нас струват малко над 650 лева. Пеню Пенев обаче е купил същото количество от Германия за близо 58 евро или малко над 113 лева.

Пеню Пенев: "Хората, които доставят просто са се главозамаяли. Как иначе да си го обясня? Разликата в цената е просто убийствена."

От здравното министерство обясниха, че от 2013 година цените на медикаментите у нас се регулират от Националния съвет по цени и реимбурсиране. От Националния съвет уточниха пред БНТ, че въпросното лекарство в опаковка от 30 таблетки е с най-ниската държавно регулирана цена. От там допълват, че притежателят на разрешението за употреба може да предостави конкретна информация за причините защо лекарството в Германия се продава по-евтино.

От Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти заявиха още, че лекарството е в позитивния лекарствен списък и може да се предостави безплатно на пациенти, като Пеню Пенев, които се борят с рядко хематологично злокачествено заболяване. Крайното решение се взема от Комисия по Онкохематологични заболявания към болницата, където се провежда лечението на пациентите. А докато Пеню Пенев очаква това решение, той трябва да приема и други лекарства, за които са му необходими около 1500 лева месечно, за да живее.

Пеню Пенев: "Ето сега съм купил 8 опаковки. Да имам за два месеца. И пак ще си купувам от Германия. Лично за себе си съм взел решение, че трябва да се боря сам."

Пенев е художник по професия и продава картини в интернет, за да успява да се снабди с необходимите лекарства.

Репортаж: Петър Дойкински, Цветелин Цветков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още двама футболисти напускат Етър
Още двама футболисти напускат Етър
Къде ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия?
Къде ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия?