НОВИНИ

Защо парламентът забрани на Асен Василев да харчи от бюджета?

До избора на служебен кабинет финансовото министерство трябва да обезпечи само парите за заплати и пенсии

Николай Минков
от Николай Минков
20:23, 04.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Николай Денков определи като противоконституционно решение на парламента, гласувано след полунощ с, което се забраняват на финансовото министерство да харчи пари от бюджета с изключение за заплати и пенсии до избора на служебен Министерски съвет. От ПП-ДБ заявиха, че ще го атакуват пред Конституционния съд.

Премиерът в оставка се възмути, че парламентът, в разрез с Конституцията, иззема правомощия на изпълнителната власт.

"Първо, това решение е противоконституционно, без съмнение. Как се изразходват средствата в рамките на бюджета по Конституция е право на МС. Така че това е поредното противоконституционно решение на това Народно събрание. Това е пример за опит да се изземат правомощия на МС от страна на НС , защото се вижда, че всъщност МС си върши работата. Това увеличение на заплатите, което реализирахме вчера, то е част от бюджета. То е заложено в бюджета. Ние създадохме за първи път методика, тя вдига средствата за тези, които са с най-ниски заплати, за да намали неравенствата", обясни Николай Денков.

Решението да се забрани на финансовото министерство бюджетни трансфери и операции с държавния дълг беше вкарано за гласуване в парламента от ГЕРБ 20 минути след полунощ с мотива:

"През последните дни от страна на кабинета в оставка се извършват разходи на публични средства в значителни размери, надвишаващи обичайните разходи за този период. Това решение е продиктувано единствено и само от стремежа ни да гарантираме публичност, прозрачност и законосъобразност на публичните средства", каза Теменужка Петкова - депутат от ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ се възмутиха, че предложените не е минало през обсъждане на бюджетна комисия, поради което е внесено неправомерно и напуснаха залата.

"ПГ на ПП-ДБ няма да участва в този вече фарс, защото всичко си има граници, дори и пленарната зала да се превръща в някакъв конвент и това в даден момент трябва да приключи. Довиждане и от нас", заяви Никола Минчев - депутат от ПП-ДБ.

35 минути след полунощ в отсъствието на ПП-ДБ парламентът наложи мораториум върху харчовете на финансовото министерство. От ПП-ДБ заявиха, че ще атакуват решението пред конституционния съд, когато то бъде обнародвано.

"Благодарение на тяхното решение снощи, отново ставаме свидетели на ярък пример как държавен бюджет, който веднъж вече е гласуван, приет и е в рамките на това, което са изисква от нас за еврозоната, е саботиран с очевидно наказателни, предизборни, антибългарски приоми", коментира Даниел Лорер - депутат от ПП-ДБ.

Със снощното решение парламентът задължи Асен Василев до 9 април да предостави пълен отчет за ликвидността и планираните разходи по дати за периода 4 - 10 април, включително и да задели средства за обезпечаването на пенсиите за месеца.

А Бойко Борисов посъветва "Демократична България" да приеме фискалната дисциплина, която изповядва европейската десница, ако иска да е част от ЕНП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА осъществи паметен обрат срещу Левски и отново ще играе на финал в НВЛ при жените
ЦСКА осъществи паметен обрат срещу Левски и отново ще играе на финал в НВЛ при жените
МВР остана без главен секретар, ПП-ДБ видяха натиск в оттеглянето му (ОБЗОР)
МВР остана без главен секретар, ПП-ДБ видяха натиск в оттеглянето му (ОБЗОР)