НОВИНИ

МВР остана без главен секретар, ПП-ДБ видяха натиск в оттеглянето му (ОБЗОР)

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:07, 04.04.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Остри коментари и лавина от политически реакции предизвика изненадващата оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев. Според Николай Денков Коцев е подал оставка под натиск от вътрешния министър. Калин Стоянов отрече. От ПП-ДБ, които го предложиха за главен секретар, заявиха, че не могат да се свържат с него и е станал обект на разследване, а по-късно самият Коцев съобщи, че след равносметка напуска системата на МВР.

Поради лични причини Живко Коцев се е оттеглил от поста. Премиерът в оставка Николай Денков видя натиск в оттеглянето на Коцев.

"Това, което знам е, че Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра и поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не може да си върши добре работата. Натиск да напусне", посочи Николай Денков, министър-председател в оставка.

- Защо?

- Защото не можели да работят заедно.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов заяви:

"Не, категорично никакъв натиск няма. Аз днес за първи път чух от премиера Денков, че евентуално е имало някакъв натиск. Те си комуникират заедно, би следвало комуникацията да минава през мен".

От ПП-ДБ обявиха, че Коцев, който е тяхно предложение, е станал обект на разследване и е неоткриваем.

"Днес изчезва главният секретар, бил си подал оставката. Калин Стоянов излъга вътре, че в първия момент не знаел какво се случва с главния секретар, а информацията, която имаме, е че вчера са претърсвали неговия офис", каза Кирил Петков.

"Не съм казал, че не сме се опитали да разберем къде се намира г-н Коцев", коментира Бойко Рашков.

- Къде се намира?

- Никъде, защото не открихме къде се намира.

Останалите политически сили отказаха да коментират оставката на Коцев и евентуална връзка с разследването в Агенция "Митници".

- Добре ли се справяше с работата главния секретар?

Бойко Борисов, председтел на ГЕРБ-СДС: Имал е винаги моята подкрепа, предложи го Наско Атанасов. Съгласихме се веднага, така че това, което знаете вие, зная и аз.

И още коментари:

"Оставката на главния секретар е опит за защита от страна на ПП-ДБ като този, който вчера предприеха и в акт на отчаяние напуснаха пленарната зала", посочи Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

"Нямаме информация, надявам се да разберем", каза Делян Пеевски, съпредседател на ДПС.

"Нямаме достатъчно информация и тези въпроси не към нас. Очевидно от вчера досегашната сглобка си разчиства сметки помежду си", посочи Корнелия Нинова, председател на БСП.

"Факт е, че подобна оставка в този момент не е случайна. Едва ли той се е събудил сутринта с мисълта "Днес няма да съм главен секретар", коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Изненадващо - часове по-късно на сайта на МВР се появи позиция на Живко Коцев. В нея той се обръща към служителите на МВР, както заявява" с цел да се предотвратят излишни спекулации и внушения" - той заявява, че напуска системата на МВР и отива в друга сфера на обществения живот, като допълва, че решението не е било лесно.

"Решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот..."

Живко Коцев постъпва на работа в МВР през 1991 година като полицай в София. Работил е като инспектор в различни сектори на системата, оглавявал е областната дирекция във Велико Търново. През 2022 г. е директор на полицията в София. А през 2023 г. беше назначен за главен секретар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо парламентът забрани на Асен Василев да харчи от бюджета?
Защо парламентът забрани на Асен Василев да харчи от бюджета?
Националите в класическия стил научиха първите си съперници на европейската олимпийска квалификация
Националите в класическия стил научиха първите си съперници на европейската олимпийска квалификация