НОВИНИ

Защо прекратиха спасителната акция в търсене на изчезналия сноубордист в Рила

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 23.03.2021
8191
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Локализирано е местоположението на телефона на 34-годишния сноубордист, който изчезна преди 2 дни в ски зона "Картала". Според планинските спасители мобилното устройство е под огромна лавина, където най-вероятно е и младият мъж.

Лошото време в планината и високата лавинна опасност са причините днес акция по издирване на сноубордиста да няма. Очаква се в четвъртък или петък отново спасители и доброволци да търсят младия мъж, вече в по-малък периметър, около мястото, където е засечен телефонът му.

Много минимални са шансовете 34-годишният сноубордист да бъде открит жив, смятат спасители с дългогодишен опит.

Късно снощи спасителите с помощта на специалисти успяха да локализират точното местоположение на телефона на сноубордиста.

"Локализацията се състои в това от няколко точки да се пуснат сигнали и да се засекат координатите и с голяма степен на вероятност чрез устройствата, които това момче притежава, да се фиксира точката", заяви Красимир Стоянов, председател на Пистова планинска служба.

"Мисля, че успяхме да го локализираме, но там, мястото, където предполагаме, че се е случило нещастието, не сме 100% сигурни, днес няма да е достъпно, защото това е в една лавина", допълни Венцислав Пенев от Българска федерация по ориентиране.

Част от мястото, където е паднала лавината, беше претърсено още вчера, но без резултат.

"Лавината е огромна, 30 метра е фронтът на отцепване, а долу да не ви говоря, цялата тази долина е засипана със сняг. Дебелината на снежния слой, който е събран долу е над 3 метра. Колко е точно не можахме да установим, защото 3 метра са сондите, с които работим и надолу има все още доста", добави Красимир Стоянов.

Лавинната опасност в района на местността "Картала" е много висока, от 3-та степен. Времето е лошо и е препоръчително туристите да не излизат в планината през следващите дни, съветват спасителите.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълна блокада в Германия до 18 април
Пълна блокада в Германия до 18 април
Последно сбогом с Татяна Лолова в петък, в Сатиричния театър
Последно сбогом с Татяна Лолова в петък, в Сатиричния театър