НОВИНИ

Защо в Разлог отвориха хотел за насекоми

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 14.08.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Хотел за насекоми отвори в Разлог. Той е разположен в малко дървено помещение в стволовете на останки от дървета.

Един от най-сериозните проблеми, пред които човечеството е изправено сега, е изчезването на много видове насекоми, предупреждават учените.

В свое изследване за биоразнообразието от 2019 г. ООН алармира, че в някои региони на света до 40% от насекомите са застрашени от изчезване. Затова местната власт в Разлог решава да направи за тези видове специален хотел, който да им предоставя условия за естествена среда на живот, в която да оцелеят. Градът се намира между три планини и разнообразието от насекоми е голямо.

За изграждането на "хотела" се използват стволове на дървета, в които се правят малки отвори, за да може животинките да влизат лесно. Помещението е разделено на сектори с условия в тях за всеки вид насекомо. Затова те сами се настаняват, като разпознават своето място.

От хората, които се грижат за хотела, не се изисква много труд.

Поддръжката е супер лесна. Може да го направи всеки вкъщи и да направим едно по-добро място на планетата за нашите насекоми, казва Радост Катранджиева, полагащ грижи за хотела за насекоми.

Плановете на създателите на хотела са обособените места за животинките да се увеличават и да станат практика и в други градове в страната.

Идеята е да запазим, да научим дори малките деца и всички други, че дори най-малкото насекомо и мравчица има място в нашия свят и трябва да се грижим за тях, казва Красимира Татарска, пиар на Община Разлог.

Страната, в която обособени места за насекомите има в почти всеки град, е Норвегия. Заради ниските температури и бързото изчезване на животинките в скандинавската държава, хотелите за насекоми се увеличават с всеки изминал ден.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при голям пожар в бургаския кв. "Победа" (СНИМКИ/ВИДЕО)
Мъж загина при голям пожар в бургаския кв. "Победа" (СНИМКИ/ВИДЕО)
"Приеми ме на село" вдъхва живот на обезлюдени места
"Приеми ме на село" вдъхва живот на обезлюдени места