НОВИНИ

"Приеми ме на село" вдъхва живот на обезлюдени места

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 14.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Регионални
Слушай новината

За осма поредна година младежи от всички краища на страната се включиха в инициативата на община Габрово "Приеми ме на село". Тази година тя има и по-специална мисия - Възраждане, а идеята е да се вдъхне живот на две красиви, но обезлюдени габровски села - Солари и Свинарски дол.

В последните дни в иначе притихналите села Солари и Свинарски дол кипи сериозна работа, а от всякъде се чува смях и младежки ентусиазъм.

"Вчера започнахме една по-сериозна задача, свързана с реновирането на спирката в село Свинарски дол", казва Надежда, която е участник в инициативата.

"Днес почиствахме и възстановявахме една леко позанемарена чешма и довършвахме дейността по възстановяването на спирката", каза Яна.

"Много ни се искаше, когато младите хора си тръгнат от нашите села, след тях да остане нещо и то да остане за дълго", каза организаторът Габриела Йосифова.

В инициативата тази година се включват и младите хора от терапевтичния център за зависимости "Свети Илия".

"На нас ни носи много разнообразие, част от нашата ресоциализация е, за мен лично е страхотно изживяване", каза Калоян от терапевтичен център "Св. Илия".

Докато работят по възраждането на двете села, младежите помагат и на възрастните хора, които живеят там, с пренасяне на дърва, работа в градината, но най-вече с доброто настроение, което им създават.

"Първото нещо, най-хубавото, беше, че видяхме млади хора тук. Всяка сутрин минават млади хора, хубави, с някакъв ентусиазъм, голяма радост, спират се разговарят с нас", каза жителят на с. Солари Димка Илиева.

Младежите казват, че по време на инициативата създават и много приятелства, а повечето от тях чакат с нетърпение следващото лято, за да се върнат на село, където хората вече ги очакват.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо в Разлог отвориха хотел за насекоми
Защо в Разлог отвориха хотел за насекоми
Събират средства за ремонт на Инфекциозното отделение към болницата в Благоевград
Събират средства за ремонт на Инфекциозното отделение към болницата в Благоевград