НОВИНИ

Трети ден гори пожарът над Югово, непристъпен терен затруднява гасенето

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 14.08.2021
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава гасенето на големия горски пожар над село Югово, община Лъки, където вече трети ден гори голяма територия с иглолистна гора. На моменти пламъците са обхващали с неконтролируема скорост короните на дърветата, разказаха пожарникари. Усилията на екипите, които се борят с огъня в Родопите, са да запазят както къщите в близките населени места, така и боровата гора. За момента няма опасност за населението и имотите на хората.

Трети ден, без почивка, пожарникари, горски служители и доброволци се борят с огъня в гората над Югово. Селото към момента не е застрашено, западната и източната граница на пожара са локализирани. Но на северозапад има планински ръб, който не може да бъде достигнат.

Именно теренът затруднява изключително много гасенето. Мястото е много високо и стръмно, и дори високопроходимата техника успява да стигне до там за около два часа. Ето защо борбата с огъня се води и от въздуха с военни хеликоптери "Кугър".

Силният вятър, който се появи днес, допълнително затруднява потушаването на стихията. Поривите са резки и често сменят посоката си, като по този начин се възпламеняват бързо и нови огнища.

Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да гасят пожара над село Югово

Екипите, които са на терен, се сменят на 24 часа, но някои пожарникари остават и по-дълго на място.

Тежко е горе, аз лично съм от четвъртък сутринта там. Фронтът е много голям. Вятърът пак го разпалва и се молим за дъжд, това е, казва Илия Диков, пожарникар от Асеновград.

Освен с огъня, трети ден екипите се борят и с непристъпния терен.

Има фронтове, до които не може да се достигне с техника с вода и с хора, дори и с хора не може, има скали, казва Владимир Гаджуров, кметски наместник на село Югово.

Гасенето на пожара се затруднява и от силния вятър в планината, който непрестанно мени посоката си.

Ние можем да вкараме жива сила само в надветрената страна. Теренът е сложен, каза главен инспектор Димитър Бришимов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Пловдив.

Пожарът над Югово се разгоря отново (Видео)

За да се осигури придвижването на техника и хора към планината, се въведе еднопосочно движение към горящата местност.

Тъй като пътят е доста тесен, сме направили организация на това място идва екип и тръгва нагоре към Нареченски бани, откъдето да се взима вода, през Югово се връща по този път и това е кръгово движение, за да не става задръстване по пътя, по който реагираме, каза инспектор Христо Гуджев от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Пловдив.

И днес огънят беше атакуван и от въздуха.

Хеликоптерът най-сетне се взе решение да пълни вода от езеро в Лъки и за половин час, дори по-малко, прави един преход, докато иначе от 40-те извора правеше за около час, обясни Владимир Гаджуров, кметски наместник на село Югово.

През целия ден на екипите помагаха и доброволци от цялата страна.

В такава ситуация огънят обикновено е толкова силен, че колкото и хора да се включват винаги потушаването му е трудно, каза Емил Николов, доброволец.

От Община Лъки призоваха доброволците, които идват, да носят кирки и лопати.

През целия ден в гасенето участваха 30 военни и служители от горските стопанства от цяла Южна България. В момента 4 противопожарни екипи остават на терен. Остават и дежурни огнеборци в самото село Югово. Опасност за населеното място към момента няма.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират средства за ремонт на Инфекциозното отделение към болницата в Благоевград
Събират средства за ремонт на Инфекциозното отделение към болницата в Благоевград
Пожарът в село Кръстава е локализиран, щетите са огромни
Пожарът в село Кръстава е локализиран, щетите са огромни