НОВИНИ

Здравното министерство създава работна група за поръчката на медицинските хеликоптери

одобри допълнителни разходи бюджета министерството здравеопазването
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 29.11.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на здравеопазването прекрати обявената обществена поръчка с предмет: "Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ", в която е заложена доставката на общо 6 хеликоптера. Причина за това е предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена, равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс, съобщиха от здравното министерство.

Заложеният в прекратената процедура за закупуване на хеликоптери бюджет е финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ по Проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020), съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

С цел преценка и анализ на условията, при които би могъл успешно да бъде възложен и изпълнен проектът за спешната медицинска помощ по въздух, в Министерството на здравеопазването се сформира работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и, в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата.

В работната група се предвижда да вземат участие експерти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд "Въздушно наблюдение" към Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР, Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" на МТС.

Към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект "Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха" – част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Министерството на здравеопазването полага всички необходими усилия в съответствие с българското и европейското законодателство, за да бъде успешно завършен проектът по въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух, допълват от ведомството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24-годишно момиче е в тежко състояние след катастрофа на входа на Бургас
24-годишно момиче е в тежко състояние след катастрофа на входа на Бургас
Президентът на Украинската футболна федерация беше арестуван
Президентът на Украинската футболна федерация беше арестуван