НОВИНИ

Жълт и оранжев код за дъжд и вятър в събота

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 10.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Под влиянието на поредния средиземноморски циклон времето днес е дъждовно и ветровито – близо 100 км/ч бяха поривите в Кърджали. Южният вятър повиши температурите в източните райони до 18 - 19°. Ето и количествата дъжд - за около 24 часа в Благоевград паднаха 25 л/кв.м, в Кърджали - 18 л/кв.м.

През нощта вятърът временно ще отслабне, а валежите - също временно ще спрат, но утре още преди обяд в Западна и Централна България, а до края на деня и на изток, отново ще завали.

В централните райони на Южна България количествата ще са значителни - между 40 и 70 л/кв.м. В сила е и предупреждение за силен южен вятър, с пориви до около 90 км/ч.

Температурите следобед за пореден ден ще са в широки граници - от 3° в Северозападна България до 15° в Източна.

В планините ще бъде още по-ветровито със силен и бурен вятър и с валежи от дъжд, над 1700 метра - от сняг. Ще се образува нова снежна покривка, а в комбинация със силния вятър по проходите ще има условия за преспи и навявания.

В западните части на Европа ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево. Сняг ще вали в страните около Алпите, на Скандинавския полуостров и във Финландия. Облачно, с валежи от дъжд и гръмотевични бури ще бъде в Южна Италия. Причината – средиземноморският циклон, който преминава през Балканите. В по-голямата част от полуострова ще продължи да вали дъжд, в северозападните райони - сняг. В южните и източните части ще остане ветровито и по-топло от обичайното.

У нас, през нощта срещу неделя ще продължи вали, а в неделя сутринта във високите полета на Западна България и в припланинските райони дъждът ще премине в сняг. През деня валежите ще отслабнат, и в много райони ще спрат. В Източна България ще остане топло за сезона, но в началото на новата седмица температурите навсякъде ще се понижат и отново ще има валежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев и Мицотакис разговаряха за ускоряване на газовата връзка България - Гърция
Радев и Мицотакис разговаряха за ускоряване на газовата връзка България - Гърция
Как да гласуваме на "Детската Евровизия"?
Как да гласуваме на "Детската Евровизия"?