НОВИНИ

Жълт код за силен вятър в последния работен ден

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 22.12.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Облачността ще е значителна. Преди обяд в Западна България, а след обяд и в източните райони, ще има валежи от дъжд. Преди обяд вятърът ще е от югозапад, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Северна България – силен и с него ще нахлува студен въздух. Привечер, с понижението на температурите, в Предбалкана и по високите котловинни полета дъждът ще се примесва със сняг. В повечето райони валежите бързо ще спрат, а от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява. Минималните температури ще са между минус 3° и 3°, в София - около минус 3°, а максимални - между 5° и 10°, в София – около 5°.

По Черноморието облачността ще е значителна. Около и след обяд ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта в повечето места ще спрат. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 8 - 10°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще преобладава облачно време с валежи от сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 2°, на 2000 м - около минус 3°.

В събота ще бъде много ветровито. Облачността ще е променлива, през нощта временно ще намалее до ясно, през деня ще бъде по-често значителна. На места, главно в Северна България, ще има превалявания от дъжд, в Североизточна България и Предбалкана - от дъжд и сняг.

В неделя вятърът ще запази посоката си от запад-югозапад, ще бъде умерен, в отделни райони до силен. Вероятността за валежи е много малка, облачността ще се разкъсва и ще намалява. Ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни.

На Коледа ще бъде предимно слънчево, вятърът ще отслабне още. Минималните температури ще са между 4° и 9°, в котловините на Югозападна България, където ще е тихо - до около 0°. Максималните температури - между 13° и 18°. Във вторник ще остане с високи за декември температури, а в по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур
Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур
Микаела Шифрин спечели първия манш на нощния слалом в Куршевел
Микаела Шифрин спечели първия манш на нощния слалом в Куршевел