НОВИНИ

Жертвите на Холокоста бяха почетени с церемония в СУ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:48, 27.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

У нас Международният ден в памет на жертвите на Холокоста беше отбелязан в аулата на Софийския университет, церемония по запалване на свещи в памет на жертвите и изложба.

В церемонията участва и председателят на Народното събрание Никола Минчев, който припомни събитията по спасяването на българските евреи. Председателят на организацията на българските евреи "Шалом" пък призова за действия срещу антисемитизма, расизма и ксенофобията.

27 януари е денят, в който през 1945 година е освободен лагерът Аушвиц, припомни в словото си ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Живота си губят 6 милиона евреи и още 11 милиона жертви на нацисткия режим.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев пък припомни ролята на 25-ото Народно събрание за спасяването на българските евреи.

"В трудното и жестоко време на Втората световна война 43-ма народни представители заявяват, че не могат да допуснат департирането на българските евреи. "Това би била една пакостна и с тежки политически последици за страната ни мярка", заявяват те. Освен като човек, се вълнувам и като председател на НС, но също така и като наследник на един от депутатите, подписали писмото - сред техните имена е името на моя прадядо Сирко Станчев", каза Минчев.

Посланикът на държавата Израел у нас Йорам Елрон пък подчерта в словото си, че отричането на Холокоста и изопачаването на фактите е много разпространено напоследък в социалните медии - това е резултат от нарастващата дезинформация и предразсъдъци в световен мащаб.

Румен Радев се срещна с председателя на Организацията на евреите в България "Шалом"

В тази връзка Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България " Шалом" прочете призив.

"Изразяваме своята нарастваща тревога по повод опитите в нашето общество да се правят внушения от расистки, ксенофобски, антисемитски и друг античовешки характер. И да се организират и популяризират събития, пропагандиращи реч на омразата, екстремистки идеологии и етнически конфликти", каза той.

Прочетена беше молитва, а официалните лица запалиха свещи в памет на загиналите по време на Холокоста. В Софийския университет беше представена и изложбата на Световния център Яд Вашем "Как е било възможно това от човешка гледна точка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициативен комитет поиска отмяна на разрешението за събаряне на дом "Младост" във Варна
Инициативен комитет поиска отмяна на разрешението за събаряне на дом "Младост" във Варна
Започнаха проверките по заведенията - ще затворят ли нощните клубове в 22.00 ч.?
Започнаха проверките по заведенията - ще затворят ли нощните клубове в 22.00 ч.?