НОВИНИ

Тристранката не постигна единодушие за Бюджет 2022

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:08, 27.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

След няколкочасова дискусия Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проектите на бюджетните закони за 2022 г.

Преди да се предложат на Министерския съвет, ще се нанесат няколко малки корекции в бюджетите за 2022, обяви финансовият министър.

"Част от социалните партньори подкрепят различна част от бюджетите в различен аспект. Имаха забележки, в голямата част конструктивни. Бюджетът ще бъде внесен в Народното събрание със 710 лева минимална работна заплата и 3 400 лева максимален осигурителен доход", обясни финансовият министър Асен Василев.

"При условие, че не бъдат предприети други действия за осъвременяване на пенсиите от първи юли, каквото намерение има това правителство. Само при това условие казвам, че средната пенсия се очаква да нарасне с 22% и нагоре и да стигне до 574 лева при 470 лева през 2021 г.", заяви социалният министър Георги Гьоков.

От КНСБ подкрепят философията на бюджета, която залага растеж на БВП, базиран върху инвестиции от държавата и стимулиране на вътрешно търсене. Но виждат проблем в политиката по доходите.

"Не се стимулира по начина, по който ние си го представяме. И очакванията, че частният сектор ще генерира по-високи заплати и доходи, но не и публичния такъв. Инфлацията за нас е ключов въпрос. Ние смятаме, че тя ще бъде по-висока от заложената в проектобюджета, което още един път потвърждава необходимостта от нова политика по доходите и ръстове на заплатите, които за съжаление не виждаме", каза Пламен Димитров от КНСБ.

От КТ "Подкрепа" одобряват бюджета на Здравната каса, но отчитат, че няма заложени средства за актуализиране на заплатите в сектора. Подкрепят и увеличението на майчинството през втората година.

"Не виждаме никакъв проблем с дълга и с дефицита. Това са спекулации - твърденията, че има заложена бомба едва ли не в този бюджет. Напротив - ние изпълняваме почти всички критерии, дори в тази тежка ситуация. Проблем за нас е, че данъците по никакъв начин не се променят. Ние от КТ "Подкрепа" настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост", заяви икономистът Ваня Григорова.

По отделните бюджети част от работодателите ги подкрепят, други - имат конкретни бележки. Карантината на финансовия министър няма да забави внасянето на бюджета в парламента, увери Асен Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положителен тест за COVID-19 отлага пътуването на Симеон Деянов за Пекин
Положителен тест за COVID-19 отлага пътуването на Симеон Деянов за Пекин
Петков: Ще бъде сформиран български батальон заради НАТО - Русия, но има дефицити
Петков: Ще бъде сформиран български батальон заради НАТО - Русия, но има дефицити