НОВИНИ

Започнаха проверките по заведенията - ще затворят ли нощните клубове в 22.00 ч.?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:30, 27.01.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

От днес заведенията в София трябва да затварят в 22.00 часа, както и да допускат клиенти наполовина на максималния си капацитет. Остава и изискването за зелен сертификат за служителите и посетителите. Нощните барове обаче ще бойкотират новата заповед на Столичната регионална здравна инспекция. Още преди няколко дни те обявиха, че няма да затварят в тези часове.

Заявката на нощните барове в столицата е да не затварят. Според тях не е честно, че новата заповед на РЗИ-София касае само развлекателния сектор. Казват, че това е поредният удар срещу бизнеса, който ще доведе до нови фалити. Недоволни са и, че са мотивирали и убедили целия персонал да се ваксинира, а сега дори ваксинираните не могат да работят. Новите правила важат и за игралните зали.

По всичко личи, че нощните клубове на София няма да затворят. За четвъртък вечер има десетки обявени събития с начален час 21.00, 22.00 и дори 23.00 часа. В този бар още от обяд се подготвят за предстоящия уикенд с голямо зареждане, категорични са, че ще приемат посетители, защото в противен случай ще фалират. Категоризираните като нощни барове заведения на територията на София са 371.

Полиция ще проверява столичните заведения от полунощ

"Всички заведения не са съгласни с тези мерки, защото те си ваксинираха служителите. По-добре да си платим явно глобата, отколкото да фалираме", заяви Павлин Петров, заместник-председател на Асоциацията на заведенията.

Заведенията в София ще бойкотират заповедта за вечерен час

Заведенията биха се съобразили с новата заповед на директора на СРЗИ Данчо Пенчев, ако имаше планирани компенсации за засегнатите бизнеси.

"Така е поставен законът за извънредното положение от март 2020 година, че само със заповед на министъра на здравеопазването на национално ниво може да има компенсации за който и да е сектор от икономиката или служител", допълни Павлин Петров, заместник-председател на Асоциацията на заведенията.

В Стара Загора вече протестират. И там важат нови ограничения като тези в столицата.

Собственици на заведения протестираха срещу ковид мерките в Стара Загора

"Браншът е пред колапс, с тези високи сметки, тройни за ток, по 7000 - 8000 лева от 1400, с всички ограничения, с липсата на клиенти, браншът е в много лошо състояние", добави Янко Янков.

"Ако ние петък и събота не работим както трябва, защото през седмицата наистина няма работа. Тоест по някакъв начин да привлечем клиенти, да плащаме на изпълнители хиляди левове и да си работим с нормално работно време, ето моето е до 1 часа, ако ние не го правим това нещо, ние по никакъв начин няма да издържим", каза още Иван Иванов.

Протестиращите блокираха бул. "Патриарх Евтимий".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите на Холокоста бяха почетени с церемония в СУ
Жертвите на Холокоста бяха почетени с церемония в СУ
Милан се подсили с футболист на Цървена звезда
Милан се подсили с футболист на Цървена звезда