НОВИНИ

Жители на квартал Бояна с подписка за нова поликлиника

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:48, 22.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство в столичния квартал Бояна. Част от жителите му не са съгласни с намеренията на общината да строи жилищна сграда на мястото на здравната служба. Събират подписи с искане за промяна на статута на парцела. Надяват се вместо блок, на мястото да бъде изградена нова поликлиника с яслени групи.

Здравната служба в Бояна се помещава в тази къща от няколко десетилетия. Двата кабинета на първия етаж са наети и ремонтирани от семейни лекари, които имат около 5 000 пациенти в квартала.

В здравната служба в Бояна се лекуват и хора от Драгалевци. Половината имот е общински, а другата частна собственост. Намеренията на собствениците са да построят жилищна сграда със здравен център на първия етаж.

"С 8 нови кабинета, с нови помещения - всеки с отделно помещение, без да се засичат болните", казва Теодор Петков, кмет на Район "Витоша".

Кметът твърди, че до края на годината ще бъде готов проект за изграждане на яслени групи в центъра на квартала.

А лекарите, които в момента използват кабинетите, се опасяват, че наемите им може да скочат драстично.

Сдружението "За Бояна" инициира подписка с искане вместо за жилищно строителство, теренът да се използва за изграждане на сграда със здравни и образователни цели.

Според кмета в квартала имало и хора, които били за построяване на жилищна сграда със здравен център. Затова решението ще бъде взето след обществено обсъждане.

Подписката на Сдружение "За Бояна" ше бъде внесена в Столичния общински съвет .От него зависи дали върху терена ще се строи жилищна сграда или здравен център с яслени групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Политиката без маска" - ще изпадне ли България в безвластие?
"Политиката без маска" - ще изпадне ли България в безвластие?
Атлетико Мадрид е новият шампион на Испания!
Атлетико Мадрид е новият шампион на Испания!