НОВИНИ

Спешна хуманитарна помощ пристига в Ивицата Газа след примирието

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:38, 22.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Примирието в Близкия изток се запазва. Прекратяването на огъня между Израел и палестинските бойци даде възможност да пристигнат първите конвои с хуманитарна помощ. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща финансова подкрепа за възстановяването на Газа. Като част от усилията за запазване на примирието, държавният секретар Антъни Блинкен ще посети Израел и палестинските територии на Западния бряг в сряда и четвъртък.

Спешна хуманитарна помощ за Газа, часове след прекратяването на огъня между Израел и групировката Хамас.

Хиляди палестинци се върнаха по домовете си след спирането на въздушните удари, но завариха разруха. Според властите възстановяването може да отнеме години.

Световната здравна организация призова за създаването на коридори за евакуация на ранените.

ООН ще предостави допълнителна помощ в размер на 4 и половина милиона долара за Ивицата Газа. Тя е по линия на Централния фонд за реагиране при извънредни ситуации. Така, така заедно с отпусната по-рано средства, общият размер на помощта е 18 милиона и 600 хиляди долара.

"13 хуманитарни камиона с храна, ваксини срещу COVID-19, еднократни медицински изделия, лекарства, включително за оказване на спешна помощ, предоставени от ООН и партньори, влязоха в Газа след частичното отваряне на пропускателния пункт Керем Шалом", каза Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

Президентът Джо Байдън също обяви, че САЩ, заедно с други държави, ще участват във възстановяването на домовете в Газа, но не и на военния капацитет на Хамас.

"Няма промяна в ангажимента ми към сигурността на Израел, точка! Промяната е, че все още имаме нужда от решение за две държави. Това е единственият отговор", каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Повече от 250 души загинаха в 11-дневния конфликт между Израел и палестинските бойци. Непосредствено след влизането в сила на примирието, и двете страни обявиха победа. Жителите на Газа прекараха поредната безсънна нощ - но този път не заради въздушните удари, а за да празнуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирмите без избран доставчик на ток ще плащат по-скъпо от 1 юли
Фирмите без избран доставчик на ток ще плащат по-скъпо от 1 юли
Първите туристи откриха плажния сезон на Крайморие
Първите туристи откриха плажния сезон на Крайморие