НОВИНИ

Международната общност приветства примирието между Израел и "Хамас"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:31, 21.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Международната общност приветства примирието между Израел и палестинската групировка "Хамас". Според световните лидери моментът за намиране на трайно политическо решение на дългогодишния конфликт е близо.

Малко след два след полунощ местно време стотици жители на град Газа са по улиците - празнуват примирието с Израел.

Далеч по-спокойна е обстановката в Тел Авив. Местните жители приемат със смесени чувства постигнатото с групировката "Хамас", която управлява палестинския анклав.

Прекратяването на огъня е без предварителни условия и е постигнато с посредничеството на Египет. Примирието идва след 11 дни размяна на ракетни удари, при които загинаха повече от 230 палестинци, сред тях много деца, и 12 души на израелска територия. И двете страни се обявиха за победители в конфликта, който ескалира толкова сериозно за първи път от 2014 г. Решението за примирие беше приветствано от международната общност.

Дълбоките корени на израелско-палестинския конфликт

"Вярвам, че и палестинците, и израелците заслужават да живеят в безопасност и в еднаква степен да се радват на свобода, просперитет и демокрация. Администрацията ще продължи тихата си и неуморна дипломация в тази посока. Вярвам, че имаме истинска възможност да постигнем напредък и решен да работя за него", заяви американският президент Джо Байдън.

Започва активна кампания за доставка на хуманитарна помощ в пострадалите райони. А в най-скоро време държавният секретар Антъни Блинкен ще посети Близкия изток, съобщи негов говорител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силният вятър затруднява гасенето на пожарите в Гърция
Силният вятър затруднява гасенето на пожарите в Гърция
България с двама представители на Световното по вдигане на тежести в Ташкент
България с двама представители на Световното по вдигане на тежести в Ташкент