НОВИНИ

Меглена Кунева: Моят успех е резултат на екипна работа

Според евпорейско проучване у нас едва 22% от хората вярват на организациите за защита на портебителите. Това заяви в студиото на “Денят започва” еврокомисар Меглена Кунева. Тя обаче беше категорична, че санкциите отвън няма да решат проблемите на потребителите у нас. Подобни наказания се налагат като глоби към държавата, а не като санкция към конкретните икономически оператори, които нарушават прават на портебителите.

меглена кунева моят успех резултат екипна работа
bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 08.12.2008
Чете се за: 09:36 мин.
У нас

„Когато има един индивидуален успех, той е резултат на екипна работа и е доказателство, че можем и че има основание да бъдем оптимисти за резултата от усилията си тогава, когато те са последователни. Аз много се надявам, че индивидуалният успех би могъл наистина да има ефект и да бъде част към един по-различен образ на България. Наградата ми е кредит на доверие към мен, но и е голяма инвестиция към политиката за защита на потребителите”, заяви в студиото на „Денят започва” Меглена Кунева, еврокомисар, по повод избора й за "Европеец на годината" в анкетата на близкото до европейските институции издание "European Voice” и избора й за комисар на годината и в анкетата на списанието "European Agenda". „Започнах тази работа, защото имах подкрепа от България и това ми даде шанс и отговорност. Ако тази политика – за защита на потребителите, е добре разчетена в България, вероятно няма да стигаме до някои много сериозни проблеми на пазара”, каза още тя.

По повод спрените от Брюксел пари, Меглена Кунева изтъкна, че са ясни сигналите от Еврокомисията и трябва да се направи анализ какви да бъдат следващите стъпки на България занапред. Оценки на оценките няма да доведат до подобряване на ситуацията. „Имаме още две програми, свързани с ФАР, надявам се негативните заключения да бъдат изключени от тях и да се концентрираме върху структурните фондове”, посочи Меглена Кунева.

---------------

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на Меглена Кунева. Имаме възможност на живо да й честитим отличията - комисар на годината и европеец на годината. Здравейте. Как сте?

Меглена Кунева: Благодаря ви, благодаря ви. Много се радвам, че можем да се видим и започвам тези два работни дни с вас. Благодаря ви много за добрите думи. Получих страшно много добри думи от България и очевидно има глад за добри новини. Така че се радвам и много благодаря за тази подкрепа, за мен е страшно важна.

Водещ: Има, защото от Европа, ако мога това обобщение да използвам, обикновено не са много добри новините. В конкретния случай се получи някакъв контраст, усетихте ли го, между оценката за вас и оценката за това, което представяме като свършена работа, или несвършена по-скоро, и спират едни средства, на които сме разчитали?

М. Кунева: Аз не мисля, че двете неща трябва да бъдат сравнявани. Или ако се сравнява, нека да кажем, че тогава, когато има един индивидуален успех, той всъщност е резултат от много голяма екипна работа в моя случай и доказателство, че можем и че има основание да бъдем оптимисти за резултата от усилията си тогава, когато те са последователни и все пак дълго време. Над тази политика аз работих две години. И макар че това е много кратко време в Европейската комисия, аз много се надявам, че индивидуалният успех би могъл наистина да има, да има ефект и да бъде част, стъпка по стъпка към един по-различен образ на България, това, че ние можем. Разбирам прекрасно притеснението и го следя всеки ден, за това какви са реакциите тук, в България, и как Европейската комисия заедно с българските партньори търси възможност за диалог, така че всичко да бъде ясно и това, което дотук не е вървяло, да не се повтаря за в бъдеще. Всъщност това е, това е урокът, който трябва да се извлече. Аз слушах преди малко вашия репортаж. Ясни са сигналите, трябва да се направи анализ какви са следващите стъпки. Ние имаме още две програми, които са свързани с ФАР, надявам се това, тези негативни заключения да бъдат изключени от тях и да се концентрираме върху структурните фондове.

Водещ: Ще стане дума за това. Един друг акцент, пак ви връщам към вашата награда. Позавидяха ли ви останалите еврокомисари за наградата, защото казахте, че много поздравления сте получили от България, но каква е реакцията там? Това отличие се е давало, доколкото знам, на хора с много висок статут до момента. . .

М. Кунева: Да.

Водещ: . . . не че вашият е нисък, но и на по-висок от вашия, нали така?

М. Кунева: Да, миналата година беше литовският президент, а по-миналата година, 2006, беше президентът на Европейската комисия, това е всъщност голямата награда.

Водещ: Все президенти.

М. Кунева: Така се оказва. Тази година всъщност и двете награди на European Voice остават в комисията, което е хубаво. Екипна е работата и за мен това е наистина кредит на доверие към мен, но е и голяма инвестиция в политиката за защита на потребителите. И тук искам да кажа, че всъщност аз. . . аз дойдох най-напред, за да си донеса наградата у нас, защото аз започнах тази работа затова, защото имах подкрепа от България, и мисля, че това ми даде шанс и отговорност, но и защото, ако тази политика за защита на потребителите е добре разчетена в България, вероятно няма да стигаме до някои много сериозни проблеми на пазара, както е в енергетиката, както е в топлофикацията, както е в много други сфери на услугите.

Водещ: Точно това щях да ви попитам. А преди това, споменахте президенти, има някакъв слух, че ще се кандидатирате може би за президент по-нататък.

М. Кунева: Може ли да го опровергая. . .

Водещ: Възможно ли е?

М. Кунева: Това не влиза в моите планове. Аз във всеки случай не съм. . .

Водещ: За по-далечно бъдеще. . .

М. Кунева: . . . аз във всеки случай не съм мислила изобщо в тази, в тази опция. Но очевидно някакъв ловен сезон е започнал, така че. . .

Водещ: Добре.

М. Кунева: . . . може би това е такъв глас за. . . не знам, това дори не мога да го нарека новина. Но аз мисля, че най-важното, отстраняваме това като несериозно, но мисля, че е важно да видим каква работа има нужда да се свърши в България и кой може да свърши тази работа. Аз винаги съм се радвала на това, което върша в момента. Бях щастлива да преговарям от името на България, да бъда европейски министър на България и сега да се опитам да бъда най-добрият комисар, който страната може да излъчи.

Водещ: Ще поговорим за потребителите. Кажете сега честно - според вас беше ли добра реакцията от страна на България по повод на спрените средства? Ще си послужа с два цитата, за да онагледя това, което питам. Изказване на външния министър, който казва, че Генерална дирекция "Разширяване" не е уведомила предварително София, преди това са подвеждали правителството с положителни оценки за проверките. Коментиран е целият подход като неразбираем - да се обявява една безпрецедентна за целия Европейски съюз мярка, която спуска едно писмо и се дават серия пресконференции, без някой от комисията да се обади предварително на българското правителство, без подробно да се обяснят какви са мотивите. Имаше реакции на премиера Станишев, който, запитан за политическа отговорност на ниво министри в България, направи коментар в посока на това, че половината финансови министри на страните членки трябва да си отидат заради икономическата криза. Породиха тези оценки дискусия - реагирали ли сме достойно като пълноправни членки или сме реагирали глупаво, с рогата напред, по начин, по който ще си навредим? Честно, какво мислите. ..

М. Кунева: Аз няма да давам. . .

Водещ: . . . въпреки добрите си отношения с тези политици?

М. Кунева: Аз няма да давам конкретна оценка на политиците в България. За мен. . .

Водещ: От кухнята знаете кое как се приема, нали.

М. Кунева: Не, аз ще ви кажа, аз ще ви кажа какво мисля, ще ви кажа как аз виждам следващите стъпки, нещо, което ще направя и в разговора с много, много хора от правителството, от опозицията, който би искал да разговаря с мен във всеки един сектор. Това е, защото аз съм убедена, че ако в момента си поставим три-четири национални цели, и това го говоря много отдавна, три-четири национални цели, между които влизат, да, начинът, по който можем да сме сигурни, че правим добре приоритетите си, за да усвоим тези средства точно в проектите, от които имаме нужда, че знаем какво означава думата административен капацитет, че знаем какво означава това да се развива икономика, която е базирана на знанието, и че знаем как да се справим с проблемите в съдебната система. Ако тези неща се постигнат, тогава ние бихме могли на тази основа, на основа на вече нещо създадено, нещо говорено, което ще бъде трайно, независимо от сменящата се конфигурация в страната - политическа, сектори, не става въпрос само непременно за държавното управление, но и в бизнеса, бизнесът е един много, много сериозен, много сериозен партньор, много сериозен актьор. Ако. . .

Водещ: . . . на резултатите, тогава трябва да имаме такъв тон, така ли?

М. Кунева: Казвам, че ако. . .

Водещ: Ще ни е по-лесно да го поддържаме.

М. Кунева: Казвам, че ако ние знаем точно какво искаме да направим, ние можем да кажем какво, какъв е, каква е основата на диалога ни с Брюксел и да зададем точните въпроси. А иначе фактът, че генералният директор на Генерална дирекция "Разширяване" е тук, означава, че диалогът се поддържа. И знаем, че почти всяка седмица български. . .

Водещ: Много сте дипломатична.

М. Кунева: Не, аз се опитвам, опитвам се да кажа, че нагнетяване. . . Оценки на оценките няма да доведат до поправяне на ситуацията.

Водещ: Такъв съвет не бихте дали. Не са ви се обаждали за такъв съвет, вие да сте го дали и. . .

М. Кунева: Аз не съм давала такъв съвет и не бих дала такъв съвет.

Водещ: Не бихте дали. Това е ясно като позиция. Малко потребителски въпроси. Оставаме с впечатлението, че потребителят тук в общи линии не знам на кого да се оплаче. Имаме си еврокомисар за защита на потребителите, който е за цяла Европа, но се получава така, че теми, по които сте се изказвали - отчитането на тока, тримесечно ли да е или не, както беше решено да бъде едномесечно, например е детайл, който си остава, така, напикан, като препоръка. Отказват да го изпълнят.

М. Кунева: Това е, знаете ли. . .

Водещ: С "Топлофикация" имахме неясни сметки. Продължава разправията на някакво битово ниво, а тук има решения, те трябва да се. . .

М. Кунева: Това е, това е все същият въпрос, по който говорихме преди малко, по някакъв начин е все същият въпрос. Има някаква неяснота, взема се решение, казва се, че сметките ще бъдат на един месец, затова защото. . .

Водещ: Не се изпълнява веднага.

М. Кунева: . . . хората предпочитат така, смятат, че това е по-доброто, не получават иначе добра информация, могат в една икономика, която в европейски мащаб ще настъпи забавяне, домакинствата ще страдат от това. Ние вземаме някакво решение, това решение не се изпълнява. И след това започваме да го коментираме на абсолютно празен ход. Аз не знам от нашия коментар какво ще последва, освен че хората ще изпитат гняв. Само че къде този гняв се освобождава? Така че това е все същият въпрос. Установява се някаква нередност и тя потъва, тя се изговаря в публичното пространство. Всички казват. . .

Водещ: Имаме много такива примери вече.

М. Кунева: Имаме много такива примери.

Водещ: Какво трябва да се направи?

М. Кунева: Всъщност аз съм тук с едно проучване, което искам да направя достояние, то е за всички европейски потребители. Значи, първо, в България не се прави измерване на това какво мислят хората, какво мисли този основен сегмент на пазара, какво мисли за самия пазар. Ако попитате която и да било, който и да било сектор, независимо дали правителствен, неправителствен, бизнес, ще видите, че няма изследване на потребителите или почти няма. Има изследвания, които се поръчват от Брюксел. Но наше национално изследване липсва. А българските потребители не вярват на неправителствените организации, т.е. вярват много по-малко, отколкото останалите. Двадесет и два процента от българските потребители вярват на организациите за защита на потребителите. За сравнение ще ви кажа, че във Финландия и в Холандия този процент е съответно 81 и 86 процента. Защо това е така? Ами, защото тези неправителствени организации не са събрали сила. А не са събрали сила, защото те не получават подкрепа от гледна точка на. . .

Водещ: Те биват и обезсилвани на всеки един етап.

М. Кунева: Да. От гледна точка на държавна политика. Хората не разбират сметките си, 55 процента от хората не разбират сметките си. Много малка част от тях са убедени, че ако се оплачат, ще има резултат. Тоест те не вярват. . .

Водещ: Някаква процедура, наказателна, може ли да тръгне от вас, колкото и грубо да изглежда това нещо?

М. Кунева: А виждате ли докъде, аз пак ще се опитам да използвам. . .

Водещ: . . . трябва със силови методи явно да налагате тези решения.

М. Кунева: Ще се опитам да използвам вашето предложение. Пак връщайки се към първия ни разговор за фондовете, вие казвате, а не може ли някаква санкция, нещо да ги. . .

Водещ: Явно само това работи.

М. Кунева: Ами, да, но това ще се вземе от българските граждани. Защото се глобява държавата, а не се глобява съответният икономически оператор, който е нарушил пазарните, пазарните условия. Има подобряване. Комисията за защита на потребителите за разлика от много други страни, където неправителствените организации имат по-висока степен на доверие, у нас това е обратното. Нашата Държавна комисия за защита на потребителите има по-висока степен на доверие и Комисията за защита на конкуренцията напоследък наказа за нелоялно търговско поведение няколко големи, големи търговци и големи доставчици, което е стъпка в правилната посока. Но ако ние непрекъснато разчитаме, че наказанието ще дойде отвън, че някой ще дойде и ще оцени какво казва. . .

Водещ: Ами, ето пример, за CEZ и E.ОN, продължават. . .

М. Кунева: . . .български министър. . .

Водещ: . . .да вземат за четирийсет и няколко лева повторно включване на ток, а е отсъдено, че трябва да е 19 лева.

М. Кунева: Абсолютно.

Водещ: И какво от това? Ние го казваме, ето, сега пак го казваме, но това продължава.

М. Кунева: Ами, знаете ли, в момента, в който този, който го прави, бива наказан, защото ние имаме включително и закон, с който може административно нарушение и наказание да се осъществи от съда, накрая пак ще опрем до съда. Няма кой друг да наложи наказанието освен съда. Така че отново, отново стигаме, каквото и да правим оттук нататък, така е междувпрочем и за фондовете, каквото и да се установи като нарушение в една обществена поръчка, най-накрая ще се стигне до съда. И ако този съд не успее в кратки срокове да даде правосъдие, ние ще бъдем отново в изходна позиция. И ще продължим да си говорим гневно с вас.

Водещ: Сега, за да успокоим малко, предколедно е, как, как се отнасят в магазините с вас, като ви разпознаят? По друг начин ли? Друга стока ли ви дават? Смятате ли, че. . .

М. Кунева: Дават ми касова бележка.

Водещ: Дават ви касова бележка. . .

М. Кунева: Дават ми касова бележка.

Водещ: . . .внимават.

М. Кунева: Ами, да, понякога има. . .

Водещ: Можете ли да кажете последния, така, по-безумен случай на някаква некачествена стока, която са ви продали, или. . . четохме тук наскоро, и в прегледа на печата имаше, чорапогащник с три крака, сниман във, от някаква италианска фирма, вносителят не е бил изписан? Имате ли опит с такива покупки? Опасни или некачествени стоки.

М. Кунева: Знаете ли, българинът е недоволен, пак от това проучване ще ви кажа, но много рядко си търси правата и рядко връща стоката. А иначе един, един. . .

Водещ: Връщали ли сте нещо като продукт или стока, което. . .

М. Кунева: Да.

Водещ: . . .е трябвало да го върнете?

М. Кунева: Случвало ми се е. Винаги с малко напрежение дали ще ме разберат, дали наистина ще успея. Но се стремя да се, да се дисциплинирам, особено когато, когато започнах да работя в този ресор. Но междувпрочем във в. "Гардиън" има една много интересна класация на най-парадоксалните откази на, на потребители, на хора, които, които се оплакват. И е наистина изключително забавно четиво. А в Белгия има един сайт, който се поддържа от Министерството на икономиката, който се казва "Кафка", затова защото е свързан с абсурда. И то с абсурда, в който изпада потребителят. Но. . .

Водещ: Някакъв личен ваш абсурд, който може да споделите?

М. Кунева: А. . .

Водещ: За стока, която. . .

М. Кунева: Не се, чак до абсурд мисля, че не съм, не мога да си спомня, не съм стигала, бих го запомнила всъщност.

Водещ: Добре. Имаше едно заглавие тези дни "Дядо Коледа е китаец", доста смешно звучи, но ние се сещаме за дори некачествената и опасна стока по отношение на лампички, които се включват директно в 220 волта, проводниците са изключително тънки. Можете ли някакъв съвет към хората чисто потребителски да дадете? Това ли е пример за опасна стока. . .

М. Кунева: Ами, аз. . .

Водещ: . . .или нещо друго, което се е появило?

М. Кунева: Да, значи, най-напред опасни стоки на пазара не трябва да има. Ако потребител идентифицира такава стока, той трябва да информира комисията за защита на потребителите. Много внимавайте с рекламите. Това е един закон, който съществува у нас, който трябва да се прилага. Например, когато ви казват, че ще се, че можете да получите намаление и не ви съобщят, че това намаление е за стоки, които ще се изчерпят, това е подвеждаща реклама и имате право да си търсите правата, щом са ви обещали намаление, това намаление трябва да бъде до края. Ако. . . много често има подвеждаща реклама, която ви обещава нещо, което го имате като, като право по закон, например две години гаранция за този продукт, което е съобщено с много тържествен глас, всъщност вие имате две години гаранция, затова защото законът ви я дава. Или пък търговия, която специално е насочена към деца, кажи на, кажете на родителите си, кажи на мама или татко, че обезателно трябва да ти купи тази игра. Това е забранено, защото децата са особена категория потребители.

Водещ: Настояват повече. . .

М. Кунева: Ще ви върши ли работа. . .

Водещ: . . .от обичайното. Добре, много ви благодаря.

М. Кунева: И аз ви благодаря.

Водещ: Меглена Кунева в разговор за спрените пари, в разговор за нейното отличие и с предколедни предупреждения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Бургаският зоопарк раздаде великденски яйца на част от обитателите си (СНИМКИ)
Бургаският зоопарк раздаде великденски яйца на част от обитателите си (СНИМКИ)
21:45, 05.05.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Седмицата в снимки: 27 април - 5 май
Седмицата в снимки: 27 април - 5 май
20:55, 05.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
В търсене на корените: Дядо и внук тръгнаха на поклонническо пътуване от Канада до България
В търсене на корените: Дядо и внук тръгнаха на поклонническо пътуване от Канада до България
20:20, 05.05.2024
Чете се за: 03:17 мин.
България празнува Възкресение Христово
България празнува Възкресение Христово
20:00, 05.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Недостиг на поне 2000 акушерки у нас
Недостиг на поне 2000 акушерки у нас
19:20, 05.05.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Уволняват катастрофиралия пиян лаборант от МВР
Уволняват катастрофиралия пиян лаборант от МВР
18:40, 05.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Със 100-метров козунак се почерпиха жителите и гостите на Враца за Великден
Със 100-метров козунак се почерпиха жителите и гостите на Враца за Великден
15:47, 05.05.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Откриха над 28 000 кутии контрабандни цигари, укрити в режещи машини
Откриха над 28 000 кутии контрабандни цигари, укрити в режещи машини
14:09, 05.05.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Доброволци раздадоха над 1 тон великденски пакети на нуждаещи се в Бургас
Доброволци раздадоха над 1 тон великденски пакети на нуждаещи се в Бургас
13:48, 05.05.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Температури до 23 градуса днес
Температури до 23 градуса днес
13:13, 05.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
В Елешница отбелязват Възкресение с кукерски карнавал
В Елешница отбелязват Възкресение с кукерски карнавал
12:53, 05.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Миротечащата икона в Бродилово: Църквата няколко месеца е пазила тайната
Миротечащата икона в Бродилово: Църквата няколко месеца е пазила тайната
12:19, 05.05.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Кулинарно изкушение от Перу влиза в Книгата на Гинес
Кулинарно изкушение от Перу влиза в Книгата на Гинес
НВМС започва проверки за месо с диоксин
НВМС започва проверки за месо с диоксин