НОВИНИ

Тотю Младенов: Демографската криза е изключително тежка

В студиото на "Панорама" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че никога не е обсъждан въпросът за вдигане на прага на пенсионната възраст и той не стои на дневен ред. Въпреки това Младенов призна, че проблеми в пенсионната система има. Той каза, че правителството е съсредоточено върху последствията от кризата и мерките, които трябва да да се вземат за нейното преодоляване.

тотю младенов демографската криза изключително тежка
bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 18.09.2009
Чете се за: 08:41 мин.
У нас

В студиото на "Панорама" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че никога не е обсъждан въпросът за вдигане на прага на пенсионната възраст и той не стои на дневен ред. Въпреки това Младенов призна, че проблеми в пенсионната система има. Той каза, че правителството е съсредоточено върху последствията от кризата и мерките, които трябва да се вземат за нейното преодоляване.

Министърът добави, че предстои свикване на Консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика, с участието на социални партньори, бивши министри, пенсионерски организации, частни пенсионни фондове, за да може да се набележи стратегия за пенсионна реформа в следващите 20 години. Министърът подчерта, че демографската криза е изключително тежка.

Според Младенов при започването на кризата се е разрушил социалният диалог, но от първия ден на новото правителство той е възстановен, за да могат да се набележат мерки за справяне с кризата. Той каза още, че един от основните въпроси при решение на проблема с кризата, който трябва да бъде решен е социалният мир.

Антикризнисните мерки, които се приемат трябва да бъдат консенсусни и да се изпълняват и за тази цел трябва да се обединят усилията на цялата държава, заяви още Младенов.

Целият разговор можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА


Водещ Бойко Василев: Това беше седмицата на антикризисните мерки. Правителството има своите идеи. В доклад до президента икономисти изложиха своите. Първо да чуем какво предлага кабинетът. Добър вечер на Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

Тотю Младенов: Добър вечер.

Водещ: Дайте да изчистим първо един въпрос, искате ли, защото всичко, което започва с вас тези дни, опира до този въпрос - за пенсионната възраст. Ще се вдига ли и с колко ще вдига?

Т. Младенов: Първо искам да ви благодаря за този въпрос, тъй като преди два дни се получи една огромна манипулация на дискусия в икономическия и социален съвет, където участват синдикатите и работодателите. Имаше експерти от нашето министерство. Никога не е обсъждан този въпрос и . . .

Водещ: Никога не е обсъждан?

Т. Младенов: Никъде не е обсъждан този въпрос и аз искам да кажа, че там се е показала каква е европейската практика. И искам твърдо да заявя, че този въпрос не стои на дневен ред. Искам да успокоя хората в нашата страна.

Водещ: Тоест. . .

Т. Младенов: Ние сме се съсредоточили в момента върху последствията от кризата и мерките, които трябва да правим.

Водещ: Тъкмо щях да кажа, че във всяка държава това е изключително чувствителен въпрос, по който се дискутира с години, ако не. За една година повишаване на пенсионната възраст.

Т. Младенов: Разбира се. Това е един много тънък момент. Тук са свързани сегашните поколения, бъдещите поколения. Аз между другото в тази връзка има проблеми в пенсионната система. Огромният проблем е това, че вече 50 процента от приходите в Националния осигурителен институт се плащат с данъци от държавата, което е изключително тревожно. В тази връзка още следващата седмица аз свиквам консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика с участието на социалните партньори, бивши министри, пенсионерските организации, частните пенсионни фондове, за да може в крайна сметка ние да набележим една дългосрочна стратегия за пенсионната реформа в следващите 20 години. Демографската криза е изключително тежка и ние, ако сега не положим началото на една дългосрочна политика, няма да е честно за следващите поколения. Но категорично искам да заявя - никога не е бил на дневен ред този въпрос нито като кризисна мярка. . . Никога няма да се обсъжда в близките една или две години този въпрос за вдигането на пенсионната възраст.

Водещ: Дори и за жените ли, защото имаше идея, че вие одобрявате това жените да се изравнят с мъжете, на по 63 години да се пенсионират?

Т. Младенов: Това, че казваш какво пише в Лисабонската стратегия за равнопоставеност между половете, включително и при пенсиониране, не означава, че ние ще я правим тази реформа сега. Казах, сега, в близката година, година и половина нашите усилия ще бъдат съсредоточени върху подпомагане пазара на труда. Там е огромният проблем.

Водещ: Добре. Категорично беше това. Значи, няма да се пипа пенсионната възраст в следващите няколко години? Да кажем на хората, защото. . .

Т. Младенов: Категорично искам да заявя на хората, тъй като действително преди два дни се получи една огромна манипулация. Никога нито един наш представител, от нашето министерство или от държавата, не е казвал такова нещо.

Водещ: Никога, за България? Добре, така, изчистваме този въпрос, макар че можем да се хванем на бас, че и друг път ще ви задават въпроса за пенсионната възраст, но така е в България. Сега, с какво вашата антикризисна програма обаче, понеже казахте, че това е важното, е различна. . . е по-различна от това, което България и светът правиха досега?

Т. Младенов: Аз мисля, че във всяка една страна националните икономики подхождат по различен начин. Няма една формула. За България обаче това, което е правено досега, искам да кажа следното нещо. Точно когато започна кризата, октомври месец миналата година, точно тогава се прекрати социалният диалог. Това не е случайно, вместо тогава да се седне на масата и да започнат да се търсят тези антикризисни мерки. Именно заради това още от първия ден на нашето правителство ние възстановихме социалния диалог със синдикатите и с работодателите на национално ниво, на ниво отрасъл, на ниво бранш, във всяко едно министерство и на местно ниво. Защото в крайна сметка един от основните въпроси, който трябва да се реши, когато се търсят кризисни решения, е да има социален мир, да има социален диалог. Трябва да се обединят усилията на цялата държава, на социалните партньори, на синдикати, на работодатели и на местна власт, защото в крайна сметка тези антикризисни мерки, които се приемат, те трябва да бъдат консенсусни и да се изпълняват.

Водещ: Да де, ама ако стане лошо през зимата, ако почнат, да речем, да пукат кредитите на хората, ако почнат да. . . така, да се повишава рязко безработицата, хората да плащат големи сметки, да се декапитализират, разчитате ли, че синдикатите и работодателите ще ви подкрепят?

Т. Младенов: Нали затова е именно социалният диалог, нали затова в комисията към тристранния съвет един месец работиха синдикати и работодатели. От 50 предложения на синдикатите и на работодателите като антикризисни мерки 32 са приети с консенсус от синдикати, работодатели и държава. Вижте, ние стигаме до един друг момент, който е много важен оттук нататък. Хубаво, ние ще приемем антикризисните мерки, краткосрочните мерки за излизане от кризата, всяка една от страните - правителството, работодателите и синдикатите, трябва да поеме своята отговорност, държавата, синдикатите и работодателите. Защото освен права, ние имаме и задължения и е хубаво да се подпише един такъв документ, за да може хората да знаят - правителството поема тези ангажименти, синдикатите - тези, работодателите - тези и да се изпълняват.

Водещ: Добре, обаче ето вие започнахте, и тук започнахте да говорите за това, което е било правено преди това. От вадене на бакии ще ви остане ли време да си приложите мерките, г-н Младенов? Защото има едно целенасочено търсене на бакии наляво-надясно и може да не ви остане време да работите.

Т. Младенов: Ние не го правим самоцелно това. Хората от 20 години искат някой да отиде, като дойде на власт, и да каже какво са правили предните. В крайна сметка ние, когато правим политика, дадена, трябва да стъпим на нещо, каквото е правено, да го проверим то дали е ефективно, да го променим и ако установим, че има нарушения, да сезираме съответните органи. Тест двете неща вървят паралелно и аз не виждам нищо лошо в това. Напротив, хората го искат това.

Водещ: Хората го искат, но може би след година ще поискат друго. Въпросът е обаче. . . хайде да видим няколко конкретни неща. Обещайте колко работни места ще разкриете и докога.

Т. Младенов: Вижте, държавата не разкрива работни места. Работните места ги разкрива бизнесът. Държавата прави така, такива стимули за бизнеса, за да може той на практика да си помогне на себе си, а оттам и на хората, които работят в тези предприятия. Именно това
се опитваме да правим ние. И от най-важните антикризисни мерки или краткосрочни мерки, които предстоят, свързани със заетостта, аз бих откроил няколко. На първо място, размразяването на еврофондовете - "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт". САПАРД вече е факт. Лично премиерът от Брюксел. . .и стана това. На второ място, активните мерки на пазара на труда, които се дават всяка година от държавния бюджет, около 170 милиона лева за активни мерки на пазара на труда. Правим в момента пълен анализ за това кои мерки са ефективни и кои не, за да знаем ние на каква здрава основа да стъпим. На трето място, оперативната програма "Човешки ресурси" - 1 милиард и 220 милиона евро, от тях една голяма част са за активни мерки на пазара на труда - обучение, квалификация. Програмите "Адаптация", "Развитие", "Бърз старт" - там са милиони и са предвидени за хора, които са изпаднали в затруднение, хора, които са изпаднали на 4-часов работен ден, със стипендии, с обучение, с квалификация. Защото в крайна сметка другият основен проблем в нашата страна, и той се задълбочава и ние сме твърдо решени да вземем мерки по този въпрос, това е квалификацията на работната ръка.

Водещ: Аз обаче една стъпка по-назад ще ви върна, за пазара на труда и за безработицата. Доскоро въпросът беше, че в България няма хора и дори се говореше да се търсят виетнамци например. Сега, дали вече въпросът е обратният - какво да правим с българите, които се връщат от Испания, от Гърция, оттам, където има криза? Връща ли се призракът на безработицата, г-н Младенов?

Кольо Колев: Няма начин да не се върне. . .

Т. Младенов: Вие бяхте напълно прав. . .

Водещ: Ето, съсловията казват, само да кажем. . . едно изречение само, ако имате данни, кажете.

К. Колев: Ами, значи, с над една трета е нараснала само в рамките на 4 месеца, така че кризата. . .

Водещ: Според данни, не според националната статистика, според данни от представителни. . .

К. Колев: То и националната статистика също показва горе-долу аналогични стойности, разбира се, ние ловим и. . . те ловят официалната безработица, тази, която е регистрирана, ние ловим и останалата. Стойностите са стряскащи наистина, расте. . .

Водещ: Стряскащи.

К. Колев: Няма начин да не расте, в крайна сметка кризата не е нещо, което така ще. . .

Водещ: Това беше социологът Кольо Колев. Сега и на социалния министър за безработицата.

Т. Младенов: Исках да се върна на вашия въпрос, той е много важен. Докато преди няколко години, когато работеше икономиката, имаше действително липса на квалифицирана работна ръка, докато в момента не е така. Една част от нашите хора, които работеха в Европа и в Америка, вече постепенно започнаха да се връщат, защото там също има криза.

Водещ: И какво ще правите?

Т. Младенов: Именно от тази гледна точка аз разпоредих - приемаме нова наредба, промени в наредбата за наемането на чужденци от трети страни в Република България на нашия пазар, т.е. пълна рестрикция. Не казвам на сто процента, че ще ги премахнем, има. . . специалисти и т.н., които ще идват. Но работници и служители, арматуристи, кофражисти, заварчици има в бюрата по труда квалифицирани хора, които ще ползват тях.

Водещ: Досега са били в Испания и сега?

Т. Младенов: Досега са били в Испания, сега ще дойдат да работят тук и ще взимат също 2 хиляди лева заварчиците в ТЕЦ "Марица-изток", а не сърбите и турците да ги взимат тези средства.

Водещ: Тоест казвате добрата новина, че пак ще има майстори за ремонти по домовете, тъкмо бяха изчезнали, поне качествените от тях.

Т. Младенов: Що се отнася до нивото на безработицата, последните данни към 11 септември: 7.99 процента, 295 хиляди и 600 човека. Искам да кажа, че затягайки режима на пазара на труда по отношение на служителите от Агенцията по заетостта, там има около хиляда трудови посредници, те ми дават отчет всеки месец, получавайки техния отчет, аз го четох снощи много внимателно, заради активната им работа миналия месец те са намерили на 8 хиляди безработни работа в реалната икономика, което аз мисля, че не е никак малко, особено сега.

Водещ: Вие ли сте първият социален министър, който няма да обещава да вдига пенсии и заплати в бюджетната сфера?

Т. Младенов: Аз не знам дали съм първият, но аз никога няма да излъжа хората и да обещавам нещо, което няма как да стане. В крайна сметка, когато се гледаше 3-годишната прогноза на бюджета, макрорамката, тогава със синдикатите и с работодателите са споразумяхме за следното нещо. Усилията на правителството в момента са насочени за запълване на дупките за изтичане от бюджета, за да може в крайна сметка в края на годината да няма дефицит, за да може догодина да има повече приходи и да седнем на масата на преговорите още след първото тримесечие и да правим новата политика по доходите и по пенсиите. Това е честната позиция.

Водещ: Тоест няма, да не се надяваме много.

Т. Младенов: Аз казах.

Водещ: Да чуя само едно изречение буквално от Кирил Ананиев, ако с нещо не е съгласен тук, след малко ще говорим с него, секретар на президента по финансовата политика.

Кирил Ананиев: Аз мисля, че позицията на министъра е правилна, точна и коректна. Имайки предвид увеличението на пенсиите, които бяха дадени през 2009 г., и тяхното отражение върху бюджета за 2010 г., аз мисля, че около 400 милиона ще трябва да се дадат за целогодишното прилагане на увеличението от тази година. И ограниченият ресурс, който има държавата за следващата година, и най-вече рамките, които се предвиждат на разходната част, в този им вариант и при тези приходи няма да има възможност, но правителството пое ангажимент за сериозни мерки в областта на приходите. И ако те се изпълнят, разумно е и възможно ще бъде да се дадат определени увеличения, не, разбира се, големи, но все пак да има индексиране на пенсии, заплати и други социални плащания.

Водещ: Нищо не ви пречи да обещаете, г-н министър. То лесно се обещава.

Т. Младенов: Ние сме се разбрали със социалните партньори, че от 1 юли ще имаме нови размери на доходите и на пенсиите.

Водещ: Кога ще свърши кризата, тогава ли?

Т. Младенов: Ние се надяваме след пролетта да започне да има признаци на съживяване. Искрено се надяваме, въпреки че никой нищо не знае категорично.

Водещ: Ще преживеем ли зимата, тя ли е фаталният момент?

Т. Младенов: Тя ще бъде най-тежка в момента. Искам да кажа и за едно друго решение. Спряхме една неефективна програма за хората на море, на трета възраст които са, и заделихме средства да направим социални трапезарии тази зима в цялата страна, защото има много хора, които са бедстващи и действително не могат да заделят от малкото пари, които имат, дори и за прехрана. Между другото искам да благодаря и на голяма част от бизнеса, които също проявиха желание да се включат в тази инициатива. Те също желаят да разкрият собствени социални трапезарии, те да ги финансират в отделни места в нашата страна. Аз мисля, че това е нещото, което е изключително важно, защото освен борбата с безработицата, ние сме длъжни да защитим най-уязвимите групи от нашето общество.

Водещ: Да, така е.

Т. Младенов: Освен това от 1 януари ще дадем на възрастните хора над 75 години допълнително добавка за старост, на хората с най-ниски пенсии тя ще бъде най-голяма - от 50 лева всеки месец. Постепенно започваме да увеличаваме вдовишките пенсии с 5 процента от догодина, докато станат 20. Така че задължение. . .

Водещ: Не сте съвсем без обещания.

Т. Младенов: . . . задължение на държавата. . . Не, аз казвам това, което ще изпълним.

Водещ: Реалното, да.

Т. Младенов: Задължението на държавата е именно тези уязвими групи да бъдат максимално защитени, и то в ситуация на криза.

Водещ: Добре, останете още малко. Аз ви благодаря засега.



http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Жена и 8-годишно дете загинаха в тежка катастрофа на АМ "Струма"
Жена и 8-годишно дете загинаха в тежка катастрофа на АМ "Струма"
07:35, 22.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Пожарът край селата Воден и Голям Дервент е обхванал 73 000 декара площ
Пожарът край селата Воден и Голям Дервент е обхванал 73 000 декара площ
07:12, 22.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Критична остава ситуацията с пожара на българо-гръцката граница
Критична остава ситуацията с пожара на българо-гръцката граница
07:04, 22.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
06:25, 22.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
05:55, 22.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
21:38, 21.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
20:50, 21.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
20:30, 21.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
20:21, 21.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
19:16, 21.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
19:02, 21.07.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
18:59, 21.07.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Кирил Ананиев: Докладът не е алтернатива на управленската програма
Кирил Ананиев: Докладът не е алтернатива на управленската програма
Живот на звездоброец
Живот на звездоброец